U Britaniji još jednog muškarca usmrtio pas. Sumnja se da i iza ovog napada stoji pasmina koju premijer Sunak želi zabraniti

Muškarac je s teškim ozljedama prebačen u bolnicu, ali nije mu bilo spasa

American XL Bully Dog
'Good Morning Britain' TV show, London, UK - 11 Sep 2023,Image: 804504883, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial use only, Model Release: no
FOTO: Profimedia/Ilustracija

U najnovijem napadu psa u Engleskoj, smrtno je stradao 54-godišnjak u Sunderlandu, javlja Sky News. Britanski mediji pišu kako se vjeruje da je i ovoga puta u pitanju američki bully XL, pasmina koju je premijer Rishi Sunak najavio zabraniti do kraja godine. Ta je odluka uslijedila nakon niza ozbiljnih napada te pasmine na ljude.

Najnoviji napad dogodio se jučer, kada je muškarac s teškim ozljedama prebačen u bolnicu, a policija je psa upucala na mjestu. Liječnici 54- godišnjaku ipak nisu uspjeli spasiti život. Svjedoci su rekli da je muškarcu bilo ozlijeđeno grlo.

U vezi s napadom uhićen je 44-godišnjak, pod sumnjom u ranjavanje “s namjerom nanošenja teških tjelesnih ozljeda”, no sad ga se tereti za ubojstvo. Jedan mještanin novinarima je rekao da je često viđao dva bullyja XL kako se šetaju u blizini. U međuvremenu, policija je iz predostrožnosti udaljila drugog psa iz dvorišta osumnjičenog vlasnika.

‘To je obrazac ponašanja’

“Jasno je da se ne radi o šačici loše dresiranih pasa, to je obrazac ponašanja i to se više ne može nastaviti”, poručio je britanski premijer Sunak sredinom rujna.

Inače, Bully XL izvorno su uzgojeni od američkih pit bull terijera i američkih stafordskih terijera i prvi put su se pojavili u Ujedinjenom Kraljevstvu oko 2014. ili 2015. godine, a broj ovih pasa naglo raste posljednjih godina, rekli su iz Bully Watcha.

Mogu težiti i preko 60 kilograma, a već su zabranjeni u Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.