Na peti dan primirja Hamas pustio još 12 talaca, Izrael oslobodio 30 palestinskih zarobljenika

Primirje je Gazi donijelo prvi predah nakon sedam tjedana borbi

An International Red Cross vehicle carrying Israeli Russian hostage Ron Krivoy released by Hamas drives towards the Rafah border point with Egypt ahead of a transfer to Israel on November 26, 2023. The Israeli army said in a statement on November 26, 2023 that 13 released hostages were back on Israeli territory, and another four were on their way via the Rafah crossing between the Gaza Strip and Egypt. (Photo by Mohammed ABED / AFP)
FOTO: AFP

Hamas je u utorak oslobodio još 12 talaca, a Izrael 30 palestinskih zarobljenika, na peti dan produženog šestodnevnog primirja između militantne palestinske skupine Hamas i Izraela.

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) rekao je da je 12 talaca prevezeno iz Gaze, a izraelska vojska potvrdila je da se deset izraelskih građana i dva stranca nalaze s njihovim specijalnim snagama na izraelskom teritoriju.

Izrael pustio 30 zatvorenika

Taoci su među oko 240 osoba koje je Hamas zatočio tijekom upada u južni Izrael 7. listopada u kojem je prema izraelskim procjenama ubijeno 1200 osoba. U izraelskom bombardiranju Gaze poginulo je više od 15.000 ljudi, rekle su zdravstvene vlasti Gaze.

U snimkama uživo na televiziji Al Jazeera u utorak se mogao vidjeti autobus s palestinskim zatvorenicima kako napušta izraelski zatvor Ofer u okupiranoj Zapadnoj obali.

Izrael je rekao da je oslobodio 30 palestinskih zatvorenika iz Ofera i pritvora u Jeruzalemu. Ranije je rečeno da se radi o 15 žena i 15 tinejdžera, prema riječima Palestinskog zatvoreničkog kluba, poluslužbene organizacije. Al Jazeera je izvijestila da su Palestinci stigli u Ramalu i Jeruzalem, gradove na Zapadnoj obali.

Predah nakon sedam tjedana

Glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova, koje posreduje u sukobu, rekao je da je među izraelskim taocima devet žena i jedno dijete. Neke od talaca predale su brigade Al Quds, oružano krilo pokreta Palestinski islamistički džihad, rečeno je na Telegramu.

Primirje je Gazi donijelo prvi predah nakon sedam tjedana borbi i bombardiranja u kojem je veći dio Gaze pretvoren u ruševine. Trebalo je isteći u noći na utorak, no obje strane su dogovorile produžetak kako bi oslobodile više izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika. Izrael je rekao da bi se primirje moglo produžiti i dulje, ako bi Hamas nastavio puštati barem deset izraelskih talaca dnevno.

Ukupno je zasad od početka primirja Hamas pustio 81 taoca, uključujući 60 izraelskih žena i djece te 21 stranog državljanina. Među stranim državljanima su uglavnom tajlandski plantažni radnici. Izrael je prije posljednjeg puštanja u utorak oslobodio 150 zatvorenika.