Uživo: Izrael tvrdi da je Hamas 'serijski zlostavljao' djecu koja su bila taoci. Još se razgovara o produljenju primirja

Ovdje možete pratiti događaje u vezi sukoba na Bliskom istoku

FOTO: AFP

Ovo su ključni događaji:


  • Terenske bolnice u Gazi još nisu operativne
  • Erdoğan opisao Netanyahua kao ‘koljača Gaze’
  • Taoci koji su sinoć oslobođeni imaju ‘ozbiljne ozljede’
  • Biden: ‘Nastavak ratovanja dat će Hamasu ono što žele’
  • Izraelci uništavaju kuće u Jeninu

ŠTO SE TRENUTNO DOGAĐA:


Guterres: Pojas Gaze je usred ‘epske humanitarne katastrofe’

  • Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je da je Pojas Gaze usred “epske humanitarne katastrofe”, pozivajući svijet da ne skreće pogled. “Vode se intenzivni pregovori o produljenju primirja – što snažno pozdravljamo – ali vjerujemo da nam je potreban istinski humanitarni prekid vatre”, rekao je na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a, kojim je predsjedao kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi jer je Kina predsjednica 15-članog Vijeća UN-a za studeni.

IDF provjerava tvrdnje o obitelji Bibas i u kontaktu je s rodbinom

  • Izraelske obrambene snage komentirale su tvrdnje Hamasa da su tri člana obitelji Bibas ubijena u Gazi – desetomjesečni Kfir, njegov četverogodišnji brat Ariel i njihova majka Shiri. “Predstavnici IDF-a razgovarali su s članovima obitelji Bibas, obavijestili ih o tvrdnjama Hamasa i trenutno su s njima”, stoji u priopćenju. IDF je dodao da “ispituje pouzdanost informacija”. Kažu da je odgovornost za sigurnost talaca isključivo na Hamasu.

Hamas tvrdi da su tri člana obitelji Bibas ubijena u Gazi

  • Oružano krilo Hamasa tvrdi da su tri člana obitelji Bibas ubijena u Gazi. Obitelj, uključujući 10-mjesečnog Kfira, njegovog četverogodišnjeg brata Ariela i majku Shiri, poginuli su u izraelskom bombardiranju pojasa prije početka primirja, prema brigadama al-Qassam. Tvrdnje brigade objavljene su na društvenim medijima i nisu neovisno provjerene. Reuters izvještava da vojska istražuje tvrdnje, a iz Izraela za sada nema službenog komentara.

Arapski diplomat očekuje produljenje primirja za dva dana

  • Visoki arapski diplomat koji je izravno uključen u pregovore rekao je za američki NBC da očekuje produljenje primirja za još dva dana. Ranije danas, glasnogovornik izraelske vlade Eylon Levy rekao je da će vlada “razmotriti svaki ozbiljan prijedlog” za oslobađanje preostalih talaca. Dodao je da je Izrael postrojio desetke mogućih palestinskih zatvorenika koji bi mogli biti pušteni u zamjenu ako Hamas nastavi oslobađati zarobljenike.

Čelnici CIA-e i izraelske obavještajne agencije Mossad sastali su se jučer s katarskim premijerom u Dohi zbog pregovora, rekao je izvor upućen u te razgovore. Katarski pregovarači sastali su se s dužnosnicima Hamasa uoči sastanka, ali ishod nije bio jasan.


Najmlađi talac ‘nije na popisu za puštanje’

  • Najmlađi izraelski talac kojeg drži Gaza nije na popisu ljudi koji će se danas osloboditi, tvrdi njegova obitelj. Za sada i dalje, kao i jučer, nema spomena o desetomjesečnom Kfiru Bibasu, njegovoj majci Shiri i četverogodišnjem bratu Arielu. Članovi obitelji kažu da im je rečeno da ih je Hamas možda proslijedio drugoj skupini u Gazi. Shirin rođak Yifat rekao je za SkyNews da je čekanje mučno.

“Koje su to grupe? Dođemo do slijepe ulice svaki put kad pokušamo shvatiti zašto Hamas ima toliko problema da ih vrati ili da nam kaže jesu li živi ili ne. To je stvarno frustrirajuće. Čini se da su jako daleko, iako su stvarno blizu. Hamas vlada tim pojasom i nadam se da će skupina koja god ih drži poslušati i vratiti ih. Rekli su da će taoce premjestiti u ruke Hamasa, pa se nadam da će i te grupe to učiniti”, ispričao je rođak za SkyNews.


Izraelci kažu da su ubili zapovjednika ogranka Palestinskog islamskog džihada

  • Izraelska vojska objavila je na društvenim medijima da je ubila Muhammada Zubeidija, za kojeg kaže da je bio zapovjednik jeninskog ogranka Palestinskog islamskog džihada.

“U zajedničkoj operaciji IDF-a, Shin Beta i MGB-a u izbjegličkom kampu Jenin borci IDF-a eliminirali su dvojicu visoko rangiranih terorista, uključujući zapovjednika kampa Muhammada Zabeidija koji je izveo napade u tom sektoru i bio uključen u slanje terorista u napade”, piše Izraelska vojska na bivšem Twitteru.


Izraelske snage ubile dvoje djece na okupiranoj Zapadnoj obali

  • Izraelske snage u gradu Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali ubile su dvoje palestinske djece, priopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva. Al Jazeera javlja, pozivajući se na palestinsku novinsku agenciju Wafa, da su izraelske snage odvele ozlijeđenu osobu iz kola hitne pomoći dok su je transportirali u bolnicu.

Izrael vjeruje da je 161 talac ostao zatočen u Gazi, uključujući četvero djece

  • Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua rekao je CNN-u kako vjeruje da se u zatočeništvu u Gazi nalazi 161 osoba oteta iz Izraela 7. listopada. Ured premijera rekao je CNN-u da su četvero od njih djeca mlađa od 18 godina, s četvero u dobi od 18 i 19 godina. Vjeruje se da je uhićeno deset osoba u dobi od 75 ili više godina. Rečeno je da je među 161 otetom osobom 15 stranaca i 146 Izraelaca, od kojih su neki s dvojnim državljanstvom.

Izrael tvrdi da je Hamas ‘serijski zlostavljao’ djecu uzetu za taoce

  • Glasnogovornik izraelske vlade Eylon Levy kaže da su obitelji talaca podijelile “jezive” dokaze o njihovom stanju. “Djeca su bila serijski zlostavljana”, kaže Levy, pozivajući se na tetu 12-godišnjeg dječaka koja je rekla da je njezinom nećaku prijećeno oružjem dok je plakao. Kaže i da je bio prisiljen “gledati filmove o zločinima Hamasa”.

Levy tvrdi da su otmičari prijetili da će ubiti dvoje djece, od osam i 15 godina, i rekli im da nitko ne želi da se vrate kući u Izraelu, prema njihovoj baki. “Ne mogu zamisliti razmjere psihološkog užasa i terora koji su proživjeli”, kaže Levy.


Palestinski predsjednik želi međunarodnu konferenciju za rješavanje sukoba

  • Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas poziva na organiziranje međunarodne konferencije za rješavanje sukoba na Bliskom istoku. Associated Press piše da su Palestinci spremni raditi s međunarodnom zajednicom na “ozbiljnom političkom procesu” koji vodi do neovisne države na Zapadnoj obali, Gazi i istočnom Jeruzalemu. Abbas je također ponovno pozvao na zaustavljanje rata u Gazi.

Za sada nije postignut dogovor o produljenju primirja, razgovori se nastavljaju

  • Palestinski dužnosnik rekao je Reutersu da unatoč spremnosti obje strane da produže primirje, još uvijek nije postignut dogovor. “Još uvijek su u tijeku razgovori s posrednicima Egiptom i Katarom”, dodao je dužnosnik.

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua odbio je komentirati Ruetersu stanje pregovora, ali je izjavio da je dodatnih 50 palestinskih zatvorenica dodano u utorak na popis odobren za puštanje u slučaju dogovora o novoj razmjeni.


Erdoğan opisao Netanyahua kao ‘koljača Gaze’

  • Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan u srijedu je opisao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kao “koljača Gaze” i optužio ga za stvaranje antisemitizma diljem svijeta. “Netanyahu je već upisao svoje ime u povijest kao koljač Gaze. Netanyahu ugrožava sigurnost svih Židova u svijetu podupirući antisemitizam ubojstvima koja je počinio u Gazi”, rekao je Erdoğan.

Izrael je povukao svoje diplomatsko osoblje iz Turske kao sigurnosnu mjeru predostrožnosti na početku rata s Hamasom. Turska je također povukla svog izaslanika u Tel Avivu u znak protesta zbog pristupa Izraela. Dvije su strane prošle godine ponovno imenovale veleposlanike nakon desetogodišnjeg prekida odnosa.

Erdoğan je pozdravio pauzu u ratu u Gazi, kao i razmjenu talaca i zatočenika između Izraela i Hamasa, kao privremenu “obustavu krvoprolića” na tom teritoriju. Govoreći zastupnicima u parlamentu, turski predsjednik rekao je da izjave vlade Benjamina Netanyahua u Izraelu “smanjuju” nade Ankare da bi se stanka mogla pretvoriti u potpuni prekid vatre, ali je dodao da će Turska pojačati diplomatske napore za trajni prekid vatre i razmjenu talaca u nadolazećim danima.

Reuters izvještava da je Erdoğan također rekao da je Turska “uglavnom završila” evakuaciju svojih građana iz Gaze, gdje se, ponavlja, događa genocid. Dodao je da će razgovarati o ratu u Gazi tijekom putovanja u Dubai kasnije ovog tjedna. Planirani posjet iranskog predsjednika Ebrahima Raisija Ankari ranije ovog tjedna otkazan je bez objašnjenja.


Hamas će osloboditi još ruskih taoca ‘u zahvalnost’ za Putinov stav o Gazi

  • Ruska novinska agencija Tass javlja da se očekuje da će danas biti oslobođeni dodatni ruski taoci, što je Hamas opisao kao znak ‘zahvalnosti’ ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu za stav koji je zauzeo o sukobu u Gazi. “Nismo oslobodili nijednog Izraelca koji je u Gazi, s izuzetkom Rusa Rona Krivoja, kojeg smo oslobodili u znak zahvalnosti pokreta prema poziciji ruskog predsjednika Putina. Danas će nekoliko drugih Rusa biti pušteno izvan okvira sporazuma o primirju”, rekao je dužnosnik Hamasa Mousa Abu Marzooka za Tass.

Tass ističe da je Abu Marzook nedavno posjetio Moskvu. Krivoy je pušten 26. studenog, a radio je kao tonski tehničar na glazbenom festivalu Nova koji je napao Hamas. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zakharova izjavila je da je do oslobađanja došlo zbog ruskih diplomatskih kontakata s Hamasom


Izraelci uništavaju kuće u Jeninu

  • Izraelska vojska digla je u zrak dvije kuće, te uništila ceste i vodovode, rekli su lokalni izvori za Al Jazeeru, dok njen napad na Jenin i njegov izbjeglički kamp traje više od 12 sati. Kuće su se nalazile u naselju ad-Damj.

Deseci oklopnih vojnih vozila i najmanje četiri buldožera upali su u Jenin, grad koji je postao simbol palestinskog otpora, u utorak u 20:30 sati po lokalnom vremenu. Izraelski vojnici također su viđeni u dijelovima Jenina kako idu pješice. Najmanje 20 osoba je uhićeno, uključujući članove obitelji Palestinaca koje je Izrael nazvao “traženim osobama”. Medicinski dužnosnici rekli su za Al Jazeeru da je najmanje šest osoba ranjeno, uključujući dvoje djece. Štoviše, izraelske snage blokirale su ulaze u dvije glavne bolnice i nakratko u treću.


Na Zapadnoj obali ubijeno 242, a ozlijeđeno više 3000 ljudi

  • Al Jazeera javlja da su najmanje 242 Palestinca ubijena, a više od 3000 ranjeno od 7. listopada na okupiranoj Zapadnoj obali. Među ubijenima je 57 djece, jedna žena i šest zatvorenika koji su umrli u izraelskom pritvoru.

Papa poziva na produženje primirja

  • Papa Franjo ponovno je pozvao na produženje primirja u Pojasu Gaze, na oslobađanje svih talaca i pristup humanitarne pomoći tom teritoriju. Papa, koji se nije dobro osjećao, zamolio je pomoćnika da mu pročita svoje riječi na tjednoj audijenciji s javnošću u Vatikanu.

Hamasovi taoci držani u ‘zagušljivoj sobi’

  • Taoci koje je oteo Hamas spavali su na plastičnim stolicama u “zagušljivoj” sobi, rekao je oslobođena taokinja. Ruti Munder (70) rekla je da su ljudi ostali gladni jer se “ekonomska situacija” u Gazi pogoršala usred izraelskog bombardiranja. Ispričala je za vijesti Channela 13 da su neki dječaci spavali na podovima dok bi djevojčice plakale cijelu noć. Zarobljenici su bili spriječeni otvoriti rolete, a ona je jedva uspjela odškrinuti prozor samo. “Bilo je jako teško”, rekla Munder, koja je provela vrijeme u zatočeništvu sa svojom kćerkom Keren i unukom Ohadom Munder-Zichrijem, koji je u zatočeništvu napunio devet godina.

Terenske bolnice u Gazi još nisu operativne

  • Mohammad Zaqout, glavni direktor bolnica u Gazi, iznio je novosti o zdravstvenoj situaciji u Gazi. Kaže kako terenske bolnice koje dolaze u Gazu trenutno nisu u funkciji unatoč hitnoj potrebi za njima. Bolnice Al-Shifa, Kamal Adwan i al-Ahli, kaže Zaqout, još nisu dobile gorivo, a nedostatak vode i higijenskih potrepština povećat će rizik od epidemija.

Biden: ‘Nastavak ratovanja dat će Hamasu ono što žele’

  • Američki predsjednik Joe Biden rekao je da bi nastaviti putem “ubijanja i rata” značilo dati Hamasu ono što žele. “Hamas je izveo teroristički napad jer se ne boje ničega više od Izraelaca i Palestinaca koji žive jedni pored drugih u miru. Nastaviti putem terora, nasilja, ubijanja i rata znači dati Hamasu ono što traže. Ne možemo to učiniti”, piše Biden na X.

Dužnosnici u SAD-u jučer su rekli da je Izraelu rečeno da u južnoj Gazi ne može primijeniti metode borbe koje je koristio na sjeveru. Izrael je upozoren da ne smije uzrokovati masovno raseljavanje Palestinaca na jugu i da mora biti oprezan oko humanitarnih zona.


Taoci koji su sinoć oslobođeni imaju ‘ozbiljne ozljede’

  • Taoci koje je sinoć oslobodio Hamas imaju ozbiljne ozljede jer su bili oteti ili u zatočeništvu i imaju složene zdravstvene probleme, kaže profesor Itai Pessach, ravnatelj dječje bolnice Edmond i Lily Safra u Shebi za Times of Israel. Dodaje da je osam osoba koje su stigle u njegovu bolnicu “skupina izvanrednih žena koje su izdržale teškoće svog zatočeništva na izvanredan način”.

“Njihova medicinska situacija je složena i trebat će im stalno medicinsko liječenje i skrb, ali nema neposredne opasnosti ni za koga od njih. Drago nam je što možemo sudjelovati u ovom važnom zadatku liječenja talaca koji se vraćaju. Naše emocije kreću se od radosti i uzbuđenja kada vidimo da se zarobljenici vraćaju i ponovno okupljaju sa svojim obiteljima do boli i tuge, pa čak i užasa ponekad, s obzirom na teške priče koje čujemo i ozljede koje liječimo. Mislili smo da te stvari pripadaju drugom doba u povijesti”, kaže Pessach.


Koliko je talaca do sada oslobođeno?

  • U sklopu primirja dosad je oslobođeno ukupno 60 Izraelaca. Još 21 talac – 19 Tajlanđana, jedan Filipinac i jedna osoba s rusko-izraelskim državljanstvom je također oslobođena u odvojenim pregovorima od početka primirja, javlja Associated Press. Prije primirja Hamas je oslobodio četiri taoca, a izraelska vojska spasila je jednog. Dva druga taoca pronađena su mrtva u Gazi.

Za sada se ne zna koliko je ljudi još uvijek u pritvoru i koje je njihovo stanje. Posrednici primirja u Kataru kažu da nisu bili u mogućnosti provjeriti brojeve osim popisa talaca koji bi trebao biti oslobođen danas, što označava posljednji dan prema trenutnom sporazumu.

Posljednjom razmjenom broj palestinskih žena i tinejdžera oslobođenih iz izraelskih zatvora u sklopu dogovora iznosi 180. Većina su bili tinejdžeri optuženi za bacanje kamenja i zapaljivih bombi tijekom sukoba s izraelskim snagama. Nekoliko žena izraelski vojni sudovi osudili su za pokušaje smrtonosnih napada. Skupine za zaštitu zatvorenika primijetile su da su tijekom četiri dana početnog primirja izraelske snage uhitile najmanje 133 Palestinca iz okupiranog Istočnog Jeruzalema i Zapadne obale, što znači da se ukupan broj palestinskih zatočenika koje drži Izrael smanjio za manje od 50.


G7 pozvao jemenske Hutije da smjesta prekinu ugrožavati pomorski promet

  • Ministri vanjskih poslova G7 u srijedu su pozvali šijitske pobunjenike iz plemena Huti u Jemenu da “smjesta prekinu” ugrožavati pomorski promet i oslobode posadu teretnog broda otetog u Crvenom moru prije 10 dana. “Pozivamo sve strane da ne ugrožavaju ili sprečavaju pravo i slobodu plovidbe za sve brodove. Posebice pozivamo Hutije da smjesta prestanu s napadima na civile i prijetnjama međunarodnim plovnim putevima i trgovačkim brodovima te da oslobode brod M/V Galaxy Leader i njegovu posadu otetu 19. studenoga”, stoji u izjavi G7.

Hutiji, saveznici Irana, oteli su trgovački brod i 25-članu posadu u znak odmazde zbog rata kojeg Izrael vodi protiv Hamasa u Gazi, izazvanog krvavim napadom islamističkog pokreta bez presedana na Izrael 7. listopada. Brodom Galaxy Leader upravlja japanska kompanija, no pripada britanskom brodaru čiji je vlasnik izraelski poduzetnik,

Pokušaj otmice broda M/V Central Park, tankera u vlasništvu kompanije povezane s Izraelom, neslavno je završio u nedjelju u Zaljevu nakon intervencije američkog razarača USS Mason. Privedeno je pet napadača za koje se sumnja da su somalski pirati. Prošli petak je jedan brod, također povezan s Izraelom, oštećen u Indijskom oceanu pomoću drona Šahed, iranske proizvodnje.


Izrael dobio popis talaca koji bi trebali biti oslobođeni u srijedu – mediji

  • Izrael je dobio još jedan popis talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze, a koji će biti oslobođeni, izvijestili su u srijedu izraelski mediji. Očekuje se da će ljudi s popisa biti pušteni u srijedu, izvijestio je Times of Israel pozivajući se na ured premijera Benjamina Netanyahua. Ostalo je nejasno koliko će ih biti oslobođeno, no u izvješću se navodi da su njihove obitelji obaviještene.

Ovo će biti šesta skupina talaca iz Gaze koja će biti oslobođena otkako je u petak započeo prekid vatre između palestinske islamističke organizacije Hamas i Izraela. Do sada je Hamas pustio 81 taoca. Zauzvrat je 180 Palestinaca pušteno iz zatvora. Tijekom napada bez presedana 7. listopada borci Hamasa ubili su oko 1200 ljudi u izraelskim pograničnim zajednicama u blizini Gaze, a oko 240 ih je oteto i odvedeno u obalni Pojas Gaze.

Izrael je odgovorio pokretanjem najžešćeg bombardiranja gusto naseljenog Pojasa Gaze do sada i također je započeo kopnenu ofenzivu na obalno područje, gdje je Hamas silom preuzeo vlast 2007. Od početka rata, oko 15.000 ljudi je ubijeno u Gazi, a više od 36.000 je ranjeno, prema tamošnjem ministarstvu zdravstva.


Čelnici CIA-e i izraelskog Mossada razgovarali o potencijalnim rješenjima za Gazu

  • Čelnici američke Središnje obavještajne agencije (CIA) i izraelskog Mossada sastali su se u utorak s katarskim premijerom u Dohi kako bi razmotrili daljnje korake nakon dvodnevnog produljenja primirja između Izraela i palestinske skupine Hamas, rekao je Reutersu izvor upoznat s posjetom. Sastanak je, navodi se, trebao “nadograditi napredak sporazuma o produženoj humanitarnoj pauzi i pokrenuti daljnje razgovore o sljedećoj fazi potencijalnog dogovora”, rekao je izvor Reutersu. Izvor, međutim, ističe kako je ishod razgovora bio nejasan.

Direktor CIA-e William Burns bio je u Dohi “zbog sastanaka o sukobu Izraela i Hamasa, uključujući rasprave o taocima”, rekao je američki dužnosnik koji je želio ostati anoniman. Inače Katar, u kojem se nalazi nekoliko političkih čelnika Hamasa, vodi pregovore između palestinske militantne skupine i Izraela. Dužnosnici su na sastanku razgovarali o mogućim parametrima nove faze sporazuma o primirju. Također su, ističe se, razmatrali što je potrebno za postizanje prekida vatre koji bi trajao više od nekoliko dana.

Katarski dužnosnici su, prije spomenutog sastanka, razgovarali s predstavnicima Hamasa da bi dobili uvid u ono na što bi ta skupina mogla pristati. Izraelci i Hamas sada interno raspravljaju o idejama istraženim na sastanku, dodao je izvor. Primirje je donijelo prvi predah Pojasu Gaze u sedam tjedana tijekom kojih je Izrael snažno bombardirao teritorij kao odgovor na nasilno divljanje Hamasovih naoružanih pripadnika, 7. listopada. Tada su ubili oko 1.200 ljudi i zarobili njih 240.

Izrael, s druge strane, namjerava uništiti Hamas, koji vlada Gazom. Zdravstvene vlasti u Gazi ističu da je tijekom izraelskog bombardiranja sićušnog, gusto naseljenog teritorija, ubijeno više od 15.000 ljudi, od kojih su oko 40 posto djeca.