Na popularnoj stranici uz kuponski popust nudili radnike iz Indije i Nepala. Nazvali smo ih, priča je sumanuta

Nakon našeg poziva je ponuda ekspresno deaktivirana

FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Bizarna ponuda za zapošljavanje stranih radnika oglašena je na jednoj stranici za kuponsku prodaju. Nude se strani radnici za ispomoć u kuhinji i radove na građevini uz kuponski popust za 39 eura, dok je stvarna cijena, kako je pisalo u oglasu, 238 eura.

„Uz Omega Manpower – agenciju za posredovanje pri zapošljavanju – zaboravite na problem s radnom snagom i zaposlite strane radnike (ispomoć u kuhinji, radovi na građevini…) za samo 39€! Mogućnost najma radne snage do dolaska vašeg radnika i vrijedi za cijelu RH! Kupon se može iskoristiti do 28.02.2024.”

U oglasu koji nudi radnike s popustom predstavlja se agencija za privremeno zapošljavanje djelatnika iz Hrvatske, Indije i Nepala. „Kupnjom kupona nemate dodatnih troškova dovođenja radnika, rješavanja papirologije te ishođenja radne dozvole”, ističe oglas za radnike koji se progurao između romantičnog vikenda u spa resortu, egipatske depilacije, paketa mršavljenja i seta vrhunskih tava.

Agencija nudi radnike iz Indije i Nepala

“To je samo reklama. Kužite?!” Tako nam je u telefonskom razgovoru odgovorila muška osoba koja se javila na telefonski broj oglašen na stranici kad smo se raspitali za ovaj neobični business model. Gospodin se predstavio kao Fran B., a mail adresa koju nam je dao kada smo zamolili da pismeno odgovori na pitanja nije se pokazala funkcionalnom.

Sugovornik koji se predstavio kao Fran B. u kratkom telefonskom razgovoru je potvrdio da nudi strane radnike kojima uskoro istječe radna dozvola i koji se u roku od 15 dana moraju vratiti u svoje zemlje, te da njihova agencija lako rješava sve ostale administrativne probleme.

Kazao nam je da nude radnike iz Nepala i Indije. “Ti radnici imaju svoje whatsapp grupe, imaju kontakte, a mi ih pronalazimo i pomažemo im”. Gospodin Fran B. tvrdio je da je na popustu samo njihova agencijska provizija.

‘Gospođo, ja uopće ne razumijem što me pitate’

Kada sam ga pitala gdje je registrirana tvrtka koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju budući da podatke nisam uspjela pronaći u registru Trgovačkog suda, gospodin mi je prilično začuđen odgovorio: “Gospođo, ja uopće ne razumijem što me vi pitate”. Komunikacija više nije bila moguća jer kasnije nitko nije odgovarao na poruke.

Kontaktirali smo i stranicu za kuponsku prodaju na kojoj je oglas bio objavljen. Nedugo nakon našeg poziva, ponuda je deaktivirana. “Ne možete kupovati dalje! Ponuda je završila”, piše na stranici.

Hrvatskoj nedostaje 200.000 radnika

Prema analizi koju je iznio glavni ekonomist Hrvatske udruge poslodavaca Hrvoje Stojić u ovome trenutku Hrvatskoj nedostaje najmanje 200 tisuća stranih radnika kako bi se odgovorilo na potrebe tržišta rada. Prema podacima MUP-a do rujna ove godine izdano je 133.014 dozvola za boravak i rad, a lani 124.121. Taj se broj od 2018., kada je izdano oko 33.000 dozvola, povećao čak 4 puta.

Potrebe hrvatskog tržišta za stranom radnom snagom sve su veće, a time se otvara prostor za nepoštene prakse i kršenje radnih prava ove najmanje zaštićene skupine među zaposlenima. Povećava se i broj pritužbi strani radnika koji se obraćaju Pučkoj pravobraniteljici.

“Uglavnom nisu bili upoznati s načinima zaštite prava iz radnog odnosa, a nepoznavanje hrvatskog, nerijetko i engleskog jezika, otežavalo je zaštitu povrijeđenih prava. Najčešće su zapošljavani putem agencija za posredovanje kao jeftinija radna snaga u uslužnim djelatnostima, graditeljstvu i poljoprivredi”, navodi izvješće pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter.