Na zemljištu predviđenom za domove mladih obitelji niknule luksuzne vile. HDZ-ov načelnik ne vidi nikakav problem

'Zašto ne, mislim da je to i dobro', kaže načelnik

28.04.2022., Sukosan - Prije nekoliko dana zupnik je u svom dvoru pretukao casnu sestru.  Photo: Dino Stanin/PIXSELL
FOTO: Dino Stanin/PIXSELL

U Općini Sukošan pokrenut je projekt prema kojem mlade obitelji za euro i pol po metru četvornom mogle kupiti zemljište. Međutim, umjesto obiteljskih kuća, na takvoj su parceli izgrađene luksuzne vile s bazenima, objavljeno je u prilogu Provjerenog.

Lokalna politička oporba upozorava da u tim kućama nitko ne živi. No, načelnik Sukošana Ante Martinac (HDZ) je rekao kako ugovorom nije zabranjeno da se netko može baviti dodatnom djelatnošću.

“Zašto ne, mislim da je to i dobro, da mlada obitelj uz tamo gdje živi, da se dodatno bavi tim poslovima”, rekao je Martinac. Međutim, novinari Provjerenog u vilama nisu zatekli mlade parove i njihovu djecu, već uglavnom spremačice koje su sređivale objekt za nove goste.

Zemljište se ne smije prodavati deset godina

“Ja ne znam nijednu takvu obitelj. Stvarno ne znam. I ponavljam, ako netko stvarno živi, ja bih voljela da mi se javi i da javno stane i kaže ‘ja sam izgradio’. Meni i mještani kažu da tu nitko ne živi”, rekla je Petra Žitko, oporbena županijska vijećnica.

Inače, kupci zemljište ne smiju prodavati 10 godina. Međutim, jedna od vila već je oglašena za prodaju. Radi se o nekretnini Ane Surać, kćeri HDZ-ovog županijskog vijećnika Nikice Ćalušića. Vilu bi po ugovoru mogla prodati od 10. veljače iduće godine, ali je na tržištu već sada za 750 tisuća eura.

Na desecima parcela gradnja nije ni počela

Radi se o gotovo 500 puta višem iznosu od onog za kojeg je kupljeno zemljište. Na ostalih trideset kupljenih parcela još nije ni započela gradnja iako se u ugovoru jasno navodi da građevinska dozvola mora biti riješena unutar tri godine, a gradnja nekretnine mora započeti unutar pet.

U protivnom se zemljište vraća općini, ali po tržišnoj cijeni, ne po onoj kupljenoj. To još uvijek nitko nije napravio.