Slovenski vikendaši ogorčeni optužbama da su sagradili favelu kod Umaga: 'Od hrvatske džungle napravili smo mali raj!'

Bassanese je Slovence optužio za devastaciju obale i gradnju "istarske favele"

FOTO: Screenshot N1 / Pixsell

Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese početkom tjedna je objavio fotografije iz zraka za koje tvrdi da “savršeno prikazuju razmjere devastacije obale” njegovog grada. Bassanese je za devastaciju optužio strance, te rekao da je Istra postala “europski raj za bespravne graditelje i uzurpatore”. Rekao je da među njima prednjače Slovenci, a na njihov odgovor nije se moralo dugo čekati.

Vlasnici mobilnih kućica su za slovenski N1 rekli da imaju sve dozvole za gradnju na svojim zemljištima, a gradonačelnikove optužbe da su napravili “istarske favele” kažu da su od “nekultivirane i napuštene hrvatske džungle napravili male rajeve na zemlji”. Žale se da općina za njih nema sluha, te da traži uklanjanje njihovih vikendica. Slovenci su se zbog toga obratili sudu.

Neki imaju zemljišta od 1976. godine

Slovenci na jednom od područja u općini Umag imaju više od 200 parcela, veličine između 300 do 1000 kvadratnih metara. Slovenski N1 piše kako su neki Slovenci vlasnici parcela još od 1976. godine. Sugovornik je za N1 ispričao da je riječ o nekadašnjem poljoprivrednom zemljištu koje su mještani potpuno legalno parcelizirali, omeđili i potom prodali “za tada dobre novce”.

Slovenci na tim zemljištima već godinama imaju kamp prikolice, dok su neki s vremenom postavili mobilne kućice. Takva gradnja se ne sviđa umaškoj općini, koja ih želi istjerati. Početkom prošle godine vlasnicima tih parcela počeli su slati rješenja da se njihovi objekti moraju ukloniti, a u drugoj polovici godine uklonjeni su prvi.

Slovenac: ‘Mogu imati što god želim, pa i raketu za Mars!’

Slovenci, koji smatraju da im je učinjena nepravda, angažirali su odvjetničko društvo s kojim će se boriti protiv, kako kažu, “nezakonitih poteza općine”. Jedan od tih Slovenaca je i neimenovani sugovornik N1, koji je rekao da je na svojoj parceli imao “jako dugu prikolicu”, koju je potom zamijenio mobilnom kućicom koja “nije pričvršćena, već ja na kotačima”. “Ja na svojoj zemlji mogu imati sve, čak i raketu za Mars!”, rekao je ogorčeni Slovenac.

“Gradonačelnik kaže da smo mi gadovi koji uzurpiraju hrvatsku obalu, a ne shvaća da smo mi više od kilometra udaljeni od mora. Njihovu neobrađenu, napuštenu džunglu pretvorili smo u male rajeve na Zemlji. Ako propadnemo, bacit ćemo na tisuće i tisuće eura. Mi čistimo za sobom, održavamo i ne bacamo nigdje otpad. To bi im trebalo biti u interesu”, nastavlja sugovornik iz Slovenije.

Anonimni Slovenac još uvijek nije dobio rješenje iz općine, no drugi vlasnici zemljišta u njegovoj su ih dobili. Slovenac je najavio da će se žaliti svima kojima može.

Gradonačelnik skreće pozornost s ‘vlastitih grijeha’?

Sugovornik teoretizira da je pravi razlog gradonačelnikovog napada na njih “skretanje pozornosti sa svojih grijeha”, pa je “optužio Slovence da su zacementirali cijelu obalu”. “Neka dođe ovdje i vidi! Tu nema betona. Ovo su samo pokretne konstrukcije”, rekao je Slovenac, pa dodao da “ovo nije Savudrija gdje su ljudi doista napravili betonske stupove koji se mogu srušiti”.

Druga sugovornica portala, koja je morala ukloniti kućicu sa svoje parcele, kaže da su Slovenci gradonačelniku “trn u oku”. Uvjerava da je njena kućica mobilna, zbog čega može stajati na privatnom zemljištu. Priča da je, kao i drugi Slovenci, podnijela zahtjev općini da se zemljište prenamijeni iz poljoprivrednog u građevinsko, no da općina ispunjava takve zahtjeve samo lokalcima. Zbog toga umašku općinu proziva za diskriminaciju, a kaže da cijela agonija traje više od 50 godina.

Gradonačelnika optužuju da se ponaša kao “lokalni šerif”, te da je Umag “država u državi”. “On za sebe misli da je ‘bog i batina’ Hrvatske. Radi sve mimo zakona, a na kraju će sve platiti stanovnici Umaga”, kaže sugovornik. Dodaje kako su stigle odluke koje idu u korist vlasnicima zemljišta, no općina se na to ne obazire, pa ako vlasnici sami ne uklone kućicu, to će učiniti općina. Ranije je takvim uklanjanjem stradalo nekoliko kućica, pa vlasnici kažu da će ih radije ukloniti sami.