Nadrealan istup jednog od lidera prosvjednika: 'Ako nisi živ ne možeš ni širiti nešto. Vjerujem u to isto kao i u koronu'

Kazao je da o afričkoj svinjskoj kugi govori podobna struka koja unosi strah i nemir

Svinjogojci predvođeni Stožerom za obranu hrvatskog sela osmi dan prosvjeduju na prometnicama. U nekoliko navrata su tražili da im predstavnici vladajućih dođu na sastanak u Slavoniju, a jučer je Tomislav Pokrovac objavio da će do sastanka doći te da će premijer odabrati predstavnika s kojim će oni pregovarati.

Kakvo je stanje s prosvjedima danas komentirao je Milenko Bilić, jedan od lidera Stožera. On je s novinarom televizije N1 razgovarao nedaleko od graničnog prijelaza Županja – Orašje. Bilić je kazao da očekuju pobjedu zdravog razuma i da Vlada ispuni njihove zahtjeve.

“Uvidjet će da ovo što su dosad radili nije dobro za Slavonce, seljake, kupce. Da se jednostavno stane na kraj teroru i da svi idemo kući”, rekao je. Ispričao je da je na terenu situacija pred rubom eskalacije. “Kao jedan od vođa stožera, pokušavamo zadržati ljude, ne da odu kući, ali ipak gledam da ide zdrav razum, kad krenemo da idemo svi zajedno”, rekao je.

Pozvao Medveda da se založi za njih

Na pitanje vjeruje li da će svim zahtjevima biti udovoljeno rekao je: “Nadamo se. Ako nastave s terorom rezultati će biti pogubni za cijelu Hrvatsku. Mi smo spremni na sve. Apeliram na ministra branitelja Tomu Medveda. Tu su i invalidi Domovinskog rata, djeca poginulih, tu su među nama. Neka i on apelira da su ovdje branitelji. Svi znamo na što smo spremni. Nismo se bojali tenkova ’91. Zašto bi se danas bojali izaći na autocestu, na pruge i napraviti kaos”, pitao je.

Onda je govorio o Vladi. “Ako je to cilj Vlade i premijera, da mandat završe na ovaj način, to je njihova volja. Zvali smo ih, nisu došli. Otišli smo tamo, napravili su to što jesu, ali OK, idemo naprijed da ovo riješimo na najbolji mogući način. Neka prestanu slati svoje poltrone na punktove da unose nemire”, kazao je.

‘Sutra idem prodati auto’

Rekao je da ti poltroni pričaju po punktovima da su neki od lidera Stožera plaćeni. “Nitko od nas, ni Pokrovac, ni Pavlik ni ja nismo ni centa dobili. Ja idem sutra prodati automobil, ako ne dođe do kompromisa danas. Sve u interesu Stožera”, kazao je.

U nedjelju su, kazao je, jednog gospodina udaljili s prosvjeda. Radilo se o čovjeku koji se nije baš slagao s njima pa je išao od jednog do drugog i govorio im da je ovo što rade nemoralno i da postoji mogućnost zatvorske kazne. “Sa sobom je poveo 15 ljudi, razotkrili smo ga tko je, što je i kakav je”, kazao je i dodao da se takvi pojavljuju na svim punktovima.

‘Brane mi da kupim svinje’

Potvrdio je da su spremni na sve, mada se, kaže, nadaju, da će pobijediti zdrav razum. Više ne vide svrhu “samo stajanja na punktovima” dok gledaju kako je u Slavoniji sve gore. “Svakog dana kamioni odvoze žive svinje, a meni brane da odem tri kuće dalje i kupim svinje”, kazao je.

“Da su imali sposobne ljude, dali bi rok da pokoljemo svinje”, kazao je i dodao da se nitko ne bi bunio da su nakon toga došli po preostale svinje. “Samo je trebalo reći da se maknu svinje, da se pokolju i stave u hladnjake. Nitko ne bi imao ništa za reći. Ovakva nasilna upadanja u domove, odvoženje zdravih svinja, to je zaista teror”, kazao je.

Jučer su u Cerni, kazao je, vidjeli pun kamion svinja na benzinskoj postaji. “On je u centru sela, a meni brane da tri kuće dalje kupim svinje.” Upitan što ako dođe do djelovanja policije, rekao je da oni traktorima mogu preko kanala, blata i oranica. “Mogu li policajci po tom blatu”, pitao je. “Sve ovisi o Vladi, pozivam da ipak danas prevlada zdrav razum i da nas puste na miru da živimo. Neka danas daju rok, 10 dana, da pokoljemo svinje, i mi idemo kući”, kazao je.

‘Ako nisi živ ne možeš širiti nešto’

Upitan može li biti uvjeren da to neće više djelovati na širenje afričke svinjske kuge, kazao je: “Ako ta svinja nije više u vašoj svinjari, ako sam je odvezao, kako se ona može širiti. Odvezao sam je mrtvu u gepeku, gajbi, ako nisi živ ne možeš ni širiti nešto”.

Na opasku novinara da se virus može zadržati u mesu, pa i smrznutom, kazao je: “Ovo je više smiješno, to govori podobna struka. To je tipično bambanje gluposti koje unosi strah i nemir. Vjerujem u to isto ako i u koronu”.

“Naravno da nismo sigurni više ni u što. Mi smo 30 godina svjedoci, od kraja rata, demagogiji HDZ-a. Pogledajmo naše firme po Slavoniji koji su rezultati vladavine HDZ-a, kad su uništili sve, krenuli su i na sela. Pretpostavljamo koji je interes”, rekao je.

‘S prvom bombom u Ukrajini završila korona’

Uslijedilo je pitanje nije li valjda epidemija smišljena da se unište sela. “Naravno. Sada doista vjerujem u to. Bili smo svjedoci i korone. Kad su izbori nema bolesti, bila je epidemija dok Putin nije napao Ukrajinu”, pitao je.

Novinara je uvjeravao da korona nije završila prije tog rata nego s njim. “Znam vrlo dobro kad je nestala, padom prve bombe u Ukrajini. Treba li opet doći do rata? U Hrvatskoj ili svijetu? Svjedoci smo onih 100.000 i nešto ljudi koji su došli u Zagreb. Koje gledamo po našim šumama kao partizane. Treba li opet doći do rata da bi kuga nestala”, pitao je.

Kazao je na koncu da prosvjednici neće kretati na policiju. Uvjeren je i da policija neće na njih.