Svinjogojci pozivaju predstavnike Vlade na sastanak u Gradištu, prijete još drastičnijim mjerama

I dalje su pred prijelazom Županja - Orašje, sastanak žele danas u 18

23.11.2023., Zupanja -  Nastavlja se prosvjed slavonskih poljoprivrednika nezadovoljnih vladinim mjerama suzbijanja africke svinjske kuge. Jutros su blokirali prometnice i granicni prijelaz Zupanja-Orasje i prijete da ce traktori na cestama ostati dok se ne ispune njihovi zahtjevi. Tomislav Pokrovac, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog sela. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Svinjogojci predvođeni Stožerom za obranu hrvatskog sela i dalje su pred graničnim prijelazom Županja – Orašje. Nezadovoljni Vladinim mjerama poduzetim za suzbijanje Afričke svinjske kuge pozivaju predstavnike Vlade da danas u 18 sati dođu u Gradište na sastanak.

Podsjetimo, ovaj stožer premijera Andreja Plenkovića i ministricu poljoprivrede Mariju Vučković već danima pozivaju da dođu na sastanak k njima. Premijer je kazao kako u osam godina Vlade nije išao nikome na sastanak, a kamoli da će se odazvati na poziv ovih prosvjednika za koje tvrdi da su politički orkestrirani.

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog sela Tomislav Pokrovac danas je za HRT rekao da su spremni poduzeti drastične mjere. Ponovio je da oni od svojih zahtjeva ne odustaju.

Veće potpore, dozvola svinjokolja…

Ispričao je i koji su to zahtjevi, „Minimum je taj da se digne cijena ovih svinja koje su odvezene. Minimum je da se što se tiče ratarstva potpore dođu u većem obujmu nego onome što su najavili“, kazao je.

„Naravno želimo što se tiče klanja svinja dozvolu da se zdrave svinje prodaju onim ljudima koji nemaju svoje svinje. I tako da smanjimo populaciju svinja i da ljudi mogu imati svoje meso do Božića, da imaju za Uskrs“, kazao je.

Dodao je da oni žele smanjivanjem populacije svinja spriječiti širenje afričke svinjske kuge. „Zašto da dozvolimo da se zdrave svinje zaraze ako ih mi možemo spasiti i ako možemo ljudima osigurati njihovu hranu. Nemojmo izazivati glad. Ako to Vlada i Ministarstvo želi, vjerujte, neće u tome uspjeti“, kazao je.