Najistočniji hrvatski grad postao šoping meka za Srbe: 'Kupujemo namirnice za par tjedana. Samo su dvije stvari jeftinije kod nas'

U Vukovaru su još bolje trgovine, ali on je ipak malo dalje, kažu kupci iz Srbije

16.03.2023., Ilok - U starom dijelu Iloka na trgu svetog Ivana Kapistrana nalazi se istoimena crkva koja je gradjena u gotickom stilu i stara preko 650 godina. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

Najistočniji hrvatski grad, Ilok, postaje sve popularnije mjesto za šoping stanovnicima iz pograničnih dijelova Vojvodine. Kako piše Danas.rs, u Ilok odlaze jer su im jeftiniji hrana i gorivo.

Prije pandemije koronavirusa, stanovnici pograničnih dijelova Slavonije i Baranje išli su u šoping u mjesto u Srbiji, Bogojevo, koje se nalazi odmah preko granice. Ono je brzo postalo glavno mjesto za šoping u kojemu se otvorio niz trgovina, ljekarni i restorana.

Pandemija je sve to uništila, nešto kasnije je u Srbiji počela i inflacija, a sada umjesto da Hrvati idu u šoping u Srbiju, Srbi dolaze u Hrvatsku. Mještani Bačke Palanke i okolnih sela, ali i neki Novosađani sve češće idu u Ilok po namirnice i gorivo.

‘Kod nas su jeftiniji samo kruh i cigarete’

Nenad iz Čelareva je tako kazao da se više nitko ni ne čudi tome da su stvari jeftinije u Hrvatskoj nego u Srbiji. „Sve je povoljnije nego kod nas gdje te svaki dan dočeka nova cijena. Više se nitko ni ne čudi. Jedino su bijeli kruh i cigarete jeftiniji kod nas. Kada trebam kupiti sir u Srbiji moram napraviti dobru strategiju gdje pronaći nešto, a da se ne osjećam opljačkanim. Slično je i s ribom“, kazao je.

No, u Iloku, priča, kupi namirnica za par tjedana. „Sve je jeftinije od 20 posto pa nadalje i uvijek su neka sniženja, ali zaista sniženja. U Vukovaru su još bolje trgovine, ali on je ipak malo dalje“, kazao je.

Isti sir u Srbiji skuplji 20 posto

Novinarima portala Danas.rs Nenad je pokazao sir koji je kupio u Iloku, u lancu trgovina koji posluje i u Srbiji. No, iz nekog razloga je taj sir u Srbiji skuplji 20 posto.

„Primijeti se otkada su Hrvati u Europskoj uniji, paze s akcijama. Imaju jasna pravila kako se i na koji način oglašavaju akcije, ne možete recimo jedan proizvod spustiti cijenu, pa dići, pa opet spustiti i reći da je to opet akcija, kao što se to kod nas radi“, dodao je Nenad.

Prodavačica: ‘Dolaze čak iz Novog Sada’

Prodavačica iz jedne trgovine je ispričala kako su i u Hrvatskoj stvari poskupjele s dolaskom eura, no svejedno, kaže, primjećuje sve više kupaca iz Srbije. „Mi smo odavde uvijek išli u Bačku Palanku u kupovinu. Idemo i dalje jer je veće mjesto, življe, ima i dobra pijaca, ali nikada nije bilo ovoliko ljudi iz Srbije kod nas“, kazala je.

„Neki čak dolaze iz Novog Sada. Mnogi koriste priliku kada ovuda prolaze da stanu i prije svega kupe hranu i sve što je potrebno za kuću. Koliko čujem kupuje se dosta i u Vukovaru“, dodala je.

Kakve su cijene proizvoda u Srbiji?

Danas.rs je objavio i neke od cijena namirnica. Pišu kao se mlijeko u srpskim trgovinama rijetko može naći ispod 1,28 eura dok se u Hrvatskoj može pronaći i za oko 0,85 eura. Jeftiniji su, navode, meso, jaja i sirevi. Jogurt u Srbiji, primjerice, košta 1,54 eura dok je u Hrvatskoj 1,19 eura.

Cijene ribe u Srbiju su, dodaju 15 do 20 posto veće u odnosu na lani, a Srbi su već navikli da je u Hrvatskoj morska riba jeftinija nego kod njih. No, sada je, kažu, jeftinija i riječna riba. Kilogram šarana, pišu, u Srbiji košta 6,40 eura, a očišćeni 8,53 eura. Dimljeni košta 21,33 eura. U Hrvatskoj je šaran oko 4,95 eura po kilogramu.

Junetina za gulaš od 400 grama je u Hrvatskoj 3,67 eura, dok je u Srbiji to barem 0,85 eura skuplje. Na kraju pišu kako su važne i cijene goriva te kako su u Hrvatskoj dizel i benzin 1,37 euro po litri dok je u Srbiji benzin 1,49, a dizel 1,66 eura.