Ovo su najopasniji gradovi svijeta u 2023. godini. Dominiraju Meksikanci, a evo kako Zagreb stoji u odnosu na njih

Na popisu su se našla i dva američka grada

Members of the Mexican Army work at the site of an explosive attack against a police patrol in Tlajomulco de Zuñiga, a suburb at the city of Guadalajara, Jalisco State, Mexico on July 12, 2023. An explosives attack on a police patrol left six people dead and a dozen wounded in one of the regions of Mexico worst hit by drug cartel-related violence, authorities said Wednesday. (Photo by ULISES RUIZ / AFP)
FOTO: AFP

Objavljena je lista najopasnijih gradova u 2023. godini i malo je reći da dominiraju meksički gradovi. Prvih šest mjesta na listi Statiste, njemačke online platforma specijalizirane za prikupljanje i vizualizaciju podataka, drže upravo gradovi iz te latinoameričke države, a valja dodati i da je među prvih 20 gradova njih čak devet iz Meksika.

Statističari su se u slaganju liste najopasnijih gradova svijeta vodili stopom ubojstava na 100.000 stanovnika, a na vrhu se našla Celaya, grad od nešto više od 300.000 stanovnika. Ondje na 100.000 stanovnika bilježe čak 109 ubojstava.

Na popisu dva grada iz SAD-a

Na popisu su se našla i dva američka grada, St. Louis i Baltimore. St. Louis bilježi 88 ubojstava na 100.000 stanovnika, dok ih Baltimore ima 56.

Usporedbe radi, u Zagrebu je 2022. godine evidentirano 0,9 ubojstava na 100.000 stanovnika.

Najopasniji gradovi svijeta Marko Picek/PIXSELL