Nakon 13 neuspješnih pokušaja, Rusi tvrde da su uspjeli testirati krstareću raketu na nuklearni pogon

Projektil pokreće nuklearni reaktor, a trebao bi se aktivirati nakon što ga raketni potisnici na kruto gorivo lansiraju u zrak

FOTO: AFP

Predsjednik Rusije Vladimir Putin tvrdi da je Rusija održala “konačno uspješno testiranje” krstareće rakete na nuklearni pogon. Novo, eksperimentalno oružje pod nazivom Burevestnik prvi put je najavljeno 2018., a hvaljeno je kao oružje s potencijalno neograničenim dometom.

Malo je službenih podataka o mogućnostima Burevestnika. Postoje izvješća o prethodnim testovima koji nisu bili uspješni. Izjava Putina o uspješnom testiranju rakete za sada nije službeno potvrđena iz ruskog ministarstva obrane, piše BBC.

Satelitske snimke pokazuju nove objekte

Satelitske snimke objavljene prošli mjesec pokazuju da je Rusija nedavno izgradila nove objekte na udaljenom arktičkom otoku gdje su i ranije izvedeni ruski nuklearni testovi. Fotografije pokazuju građevinske radove na Novoj Zemlji, otočnom arhipelagu u sjevernom Barentsovom moru.

“Sada smo praktički završili rad na modernim vrstama strateškog naoružanja o kojima sam govorio i koje sam najavio prije nekoliko godina”, rekao je Putin na sastanku u crnomorskom odmaralištu Sočiju u četvrtak. Njegovu izjavu uživo je prenosila državna televizija.

Uskoro završen rad i na raketi Sarmat

“Održano je posljednje uspješno testiranje Burevestnika – krstareće rakete globalnog dometa na nuklearni pogon”, pohvalio se i dodao da je rad na interkontinentalnoj balističkoj raketi pod nazivom Sarmat gotovo završen.

Putin je rekao da Rusija ne planira promijeniti svoju nuklearnu politiku prema kojoj bi njezine snage mogle upotrijebiti nuklearno oružje. Dodao je da Rusija nije ugrožena i da “nitko zdrave pameti i jasnog pamćenja” ne bi razmišljao o nuklearnom napadu na nju.

Ipak, nagovijestio je da bi Rusija teoretski mogla povući ratifikaciju Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa iz 1996. godine. Tvrdi da ga je SAD potpisao, ali nikad nije ratificirao, što bi onda i Rusija mogla napraviti.

Dosad trinaest neuspješnih testova

Projektil Burevestnik pokreće nuklearni reaktor. Trebao bi se aktivirati nakon što ga raketni potisnici na kruto gorivo lansiraju u zrak. NATO ga je nazvao kodnim imenom Skyfall.

Skupina za kontrolu naoružanja Inicijativa za nuklearnu prijetnju navela je u svojem izvješću da je svih 13 ranijih testova u razdoblju od 2017. do 2019. bilo neuspješno.