Nakon niza napada više brodarskih kompanija objavilo: 'Obustavljamo plovidbu Crvenim morem'

Nakon niza napada od strane Huta situaciju smatraju alarmantnom

A picture taken during an organised tour by Yemen's Huthi rebels on November 22, 2023 shows the Galaxy Leader cargo ship (R), seized by Huthi fighters two days earlier, approaching the port in the Red Sea off Yemen's province of Hodeida. The Bahamas-flagged, British-owned Galaxy Leader, operated by a Japanese firm but having links to an Israeli businessman, was headed from Turkey to India when it was seized and re-routed to Hodeida November 19, according to maritime security company Ambrey. The Huthis said the capture was in retaliation for Israel's war against Hamas, sparked by the October 7 attack by the Palestinian militants who killed 1,200 people and took around 240 hostages, according to Israeli officials. (Photo by AFP)
FOTO: AFP

Najveća svjetska brodarska grupacija Mediterranean Shipping Company (MSC) objavila je u subotu da preusmjerava svoje brodove dalje od Crvenog mora zbog prijetnje od napada.

Francuska tvrtka CMA CGM donijela je sličnu odluku. Danski brodarski div Maersk i njemačka prijevoznička tvrtka Hapag-Lloyd u petak su obustavili putovanja Crvenim morem, piše BBC.

Odluke o zaustavljanju prometa donesene su nakon niza napada iz smjera Jemena, a u tvrtkama navode da su meta napada bili brodovi koji plove prema Izraelu. Jemen kontroliraju Huti, pobunjenici koje podržava Iran. Huti su ranije objavili podršku Hamasu.

Jedna od najvažnijih svjetskih ruta

Ruta Crvenim morem jedna je od najvažnijih ruta na svijetu za prijevoz nafte. Huti su u napadima počeli koristiti dronove i rakete kako bi gađali plovila koja su u stranom vlasništvu.

Dronovi Huta letjeli su i prema Izraelu. SAD je u subotu priopćio da su njihovi razarači s navođenim projektilima oborili 14 dronova Huta u Crvenom moru. O tome je na platformi X pisala i britanska Kraljevska mornarica.

Brodarske kompanije ovakvu situaciju smatraju izuzetno ozbiljnom. MSC u priopćenju navodi da je njihov kontejnerski brod MSC PALATIUM III napadnut u petak dok je prolazio Crvenim morem.

Nije bilo ozlijeđenih među posadom, ali je brod povučen s plovidbe. Druge brodove su preusmjerili preko Rta dobre nade u Južnoafričkoj Republici.

Do daljnjega nema plovidbe brodova

CMA CGM, treći najveći svjetski špediter, navodi da je dao upute svim svojim tamošnjim kontejnerskim brodovima “da dođu do sigurnih područja i zaustave svoje putovanje u sigurnim vodama do daljnjega”.

Maersk, druga najveća brodarska tvrtka na svijetu, opisao je situaciju kao alarmantnu. “Nakon zamalo nesretnog incidenta u koji je bio uključen Maersk Gibraltar i još jednog napada na kontejnerski brod danas dali smo upute svim našim brodovima u tom području da zaustave svoje putovanje do daljnjega”, navode.

Izbjegavanje problematičnog puta znači da brodovi moraju ići puno dužim rutama, primjerice ploveći oko južne Afrike.