Sve napetije u Crvenom moru. Hutiji htjeli oteti danski brod, Amerikanci doletjeli helikopterima i potopili ih

Napadi su naveli mnoge brodarske kompanije da preusmjere svoje brodove dalje od Crvenog mora

The USS Eisenhower is shown off the coast of Virginia, December 10, 2015 in the Atlantic Ocean. US Secretary Secretary of Defense Ash Carter visited the carrier with India's Minister of Defense Manohar Parrikar to demonstrate US Navy aircraft carrier flight operations.   AFP PHOTO/ MARK WILSON/ POOL (Photo by MARK WILSON / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Tjednima je napeto u Crvenom moru gdje Hutiji, jemenski pobunjenici bliski Iranu, izvode pojačane napade na plovila koja prolaze tim važnim trgovačkim pravcem. Američka ratna mornarica objavila je da je uništila četiri “mala plovila” Hutija s kojih su se militanti pokušavali ukrcati na jedan teretni brod. Hutiji su sa svojih brodica pucali na brod Maersk Hangzhou i približili mu se na svega nekoliko metara, tvrdi američka vojska.

Helikopteri s obližnjeg američkog nosača aviona USS Eisenhower i razarača USS Gravely odgovorili su na poziv upomoć, stigli na lokaciju te “u samoobrani” potopili tri broda Hutija, dok je četvrti pobjegao, prenosi BBC. Posade na tri potonula broda su poginule.

Hutiji napadaju brodove u Crvenome moru još od studenog te tako remete svjetsku trgovinu koja se uvelike oslanja na transport roba brodovima kroz ovo more. Militanti su najavili napade kao odgovor na izraelsko kontinuirano bombardiranje Gaze.

Više od 20 napada Hutija u nekoliko tjedana

Napadnuti komercijalni brod, Maersk Hangzhou, registriran je u Singapuru, a u vlasništvu je danske kompanije. Ta je brodarska kompanija, jedna od najvećih na svijetu, reagirala objavom da će pauzirati plovidbu kroz Crveno more na 48 sati.

Ovo je bio drugi napad Hutija na brod Maersk Hangzhou u 24 sata. U subotu su u njegovom smjeru ispalili rakete s područja pod njihovom kontrolom. Bio je to bio 23. napad Hutija na međunarodne brodove od 19. studenog, priopćila je američka vojska.

Istodobno, agencija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovačke operacije izvijestila je o incidentu u Crvenom moru oko 100 kilometara jugozapadno od jemenske luke Hodeidah. U priopćenju, organizacija je rekla da je neidentificirani brod prijavio “glasan prasak popraćen bljeskom s lijeve strane broda” i nekoliko eksplozija. Nije zabilježena nikakva šteta i svi članovi posade su neozlijeđeni, a brod je pobjegao s tog područja, priopćili su.

Brodarske kompanije preusmjeravaju svoja plovila

Sve češći napadi Hutija naveli su mnoge brodarske tvrtke da preusmjere svoje brodove dalje od Crvenog mora, putujući umjesto toga oko cijele Afrike, prolazeći pored Rta dobre nade, što znatno produljuje i poskupljuje plovidbu. Hutiji brodove u tjesnacu Bab-el-Mandeb gađaju dok ulaze u Crveno more na svom putu prema Sueskom kanalu. Unatoč tome što je u početku rečeno da su meta samo brodovi koji putuju u Izrael, militanti napadaju i plovila pod zastavama drugih zemalja, koja nemaju veze s Izraelom.

Kao odgovor, SAD je pokrenuo operaciju Prosperity Guardian, međunarodnu koaliciju za zaštitu pomorskog prometa u regiji. U intervjuu za Associated Press, viceadmiral američke mornarice Brad Cooper rekao je da je 1200 trgovačkih brodova prošlo kroz Crveno more otkad je operacija pokrenuta, a da nijedan nije pogođen bespilotnim letjelicama ili projektilima sve do ove subote.

Svake godine Crvenim morem prolaze milijarde dolara robe i zaliha kojima se trguje, što znači da kašnjenja mogu dovesti do značajnih poremećaja u cijelom svijetu. Analitičari su zabrinuti zbog lakoće kojom je skupina koju podupire Iran uspjela poremetiti tako važnu trgovačku rutu.