Nakon što je rekao da su informacije Reutersa lažne, Musk kaže da će Tesla predstaviti 'robotaksi'

Milijarder je najavio predstavljanje 8. kolovoza

Tesla CEO Elon Musk is pictured during a visit at the company's electric car plant in Gruenheide near Berlin, eastern Germany, on March 13, 2024, as employees resumed work after production had to be halted due to a suspected arson attack that caused a power outage. Damage to the lines knocked out power to the plant as well as cutting electricity to surrounding villages since power lines supplying the factory were set on fire in the early hours of March 5, 2024. Far-left activists from the "Vulkangruppe" (Volcano Group) have claimed responsibility for the sabotage, saying they aimed to achieve "the biggest possible blackout of the gigafactory", a reference to the Tesla plant. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
FOTO: AFP

Američki proizvođač električnih vozila Tesla planira predstaviti svoj dugo obećavani samovozeći “Robotaxi” 8. kolovoza, najavio je u petak šef Tesle Elon Musk. Musk nije dao druge detalje u vrlo kratkoj objavi na X-u, bivšem Twitteru, čiji je vlasnik. Prema ranijim izjavama, autonomno vozilo temeljit će se na novoj tehničkoj platformi koja će proizvodnju učiniti učinkovitijom i isplativijom.

Reuters je jučer pisao da Tesla odustaje od dugoočekivanog Modela 2, jeftinijeg automobila cijene od 25.000 dolara, u korist razvoja robotaksija. Musk je potom tvitao kako su informacije Reutersa lažne.

Isto obećanje daje već godinama

Musk već godinama obećava da će Tesle voziti autonomno te da će to radikalno promijeniti vrijednost automobila i poslovni model. Trenutno Teslina takozvana tehnologija “autopilota” u električnim automobilima funkcionira kao sustav pomoći vozaču koji zahtijeva kontrolu i intervenciju čovjeka za volanom. Druge tvrtke već su lansirale samovozeća taksi vozila, uključujući Googleovu podružnicu Waymo.

No, Musk inzistira da će Teslin samovozeći taksi koristiti samo kamere, a ne skuplje laserske radare, kako bi skenirao okolinu vozila. Taj je Teslin pristup kontroverzan među stručnjacima. U prošlosti su se nesreće događale nakon što je Tesline kamere zaslijepilo sunce, a da su se pritom vozači previše oslanjali na tehnologiju.