Nakon Telegramova otkrića iseljen dio Nepalaca iz onog državnog stana u kojem ih je bilo nagurano više od 30

Sa zakupnikom je tvrtka Državne nekretnine dogovorila da stan prenamijeni u uredski prostor

U državnom stanu u Martićevoj ulici, u strogom centru Zagreba, u neljudskim uvjetima su boravila 32 strana radnika, otkrio je Telegram u siječnju.

Radnici su tamo boravili nagurani u 183 četvorna metra pa je svaki u prosjeku imao tek nešto više od pet kvadrata. Državne nekretnine, tvrtka koja upravlja ovim stanom, zakupcu naplaćuje mjesečni najam od 783 eura. Zakupac od svakog radnika uzima 250 eura, ukupno 8000 eura.

Nakon Telegramova otkrića, situacija se polako mijenja. Susjedi iz Martićeve 23 potvrdili su da je u nedjelju otamo iseljeno 12 stranih radnika, ali ostali su još uvijek ondje, piše list 24sata.

Uputili dopis inspektoratu

Tvrtka Državne nekretnine stan je dala u zakup na javnom natječaju u srpnju 2022. godine tvrtki Prevuno, osnovanoj mjesec dana ranije. Prevuno se ugovorom o zakupu na deset godina obvezao koristiti prostor za “usluge smještaja i uredske djelatnosti”. U Državnim nekretninama navode da čekaju nalaz Državnog inspektorata o tome što se dogodilo u navedenom stanu.

“Državne nekretnine d.o.o. uputile su dopis Državnom inspektoratu da, u okviru svojih zakonskih ovlaštenja, izvrše provjeru poslovanja zakupnika u predmetnom prostoru glede smještajne djelatnosti. Zasada još nismo dobili izvješće DIRH-a”, navode iz Državnih nekretnina.

“Sa zakupnikom je u međuvremenu održan sastanak glede ugovornog odnosa te je usuglašeno korištenje zakupljenog poslovnog prostora isključivo kao uredska djelatnost, ne i smještajna. Zakupnik se obvezao preseliti strane radnike iz poslovnog prostora u Martićevoj 23, što je već u najvećem dijelu i učinjeno. Slijedom navedenog, u zakupljenom poslovnom prostoru obavljat će se uredska djelatnost”, dodaju u svojem odgovoru.

Je li stan u podnajmu?

Državni inspektorat mora provjeriti je li neka agencija strane radnike spajala s tvrtkom Prevuno ili je Prevuno dao prostor u podnajam, što bi bilo kršenje ugovora s Državnim nekretninama. Navode da su s Prevunom dogovorili promjenu djelatnosti te da smještajnu djelatnost zakupnika u ovom prostoru nisu smatrali podzakupom u strogom formalno-pravnom smislu.

“No, radi graničnog položaja zakupnika glede statusa pravnog posla kojim se omogućuje korištenje prostora drugima te kako ne bi doveo u pitanje valjanost i opstojnost cijelog ugovora, po kojem osim smještajne može obavljati i uredsku djelatnost, zakupnik je u cilju otklanjanja nedoumica predložio promjenu djelatnosti, što je i prihvaćeno, te će sukladno ugovoru u prostoru obavljati uredsku djelatnost”, navode iz Državnih nekretnina.

Zakon ne definira koliko prostora agencija treba osigurati stranim radnicima. Prema pravilniku o stranim sezonskim radnicima, za jednu osobu mora biti osigurano 14 četvornih metara, dok je za šestoricu radnika potrebno osigurati najmanje 44 četvorna metra uz “zdravstvene i higijenske uvjete”. Novi pravilnik koji bi regulirao smještaj i za radnike koji ne dolaze samo kao sezonci, tek treba biti donesen.

Dva kata s pet soba

Državni stan u Martićevoj 23, u dvorišnoj zgradi koja nije vidljiva s ulice, ima dva kata s ukupno pet soba, dvije kupaonice i kuhinjom. Deset Nepalaca dijele dvije male sobe u prizemlju sa željeznim krevetima na kat. U prostoru je i kuhinja s vlažnim zidovima, usko predsoblje i kupaonica. Dnevnog boravka i blagovaonice nema pa Nepalci jedu u sobama natrpanim njihovim stvarima i kutijama za dostavu.

Na katu se nalaze još tri sobe, WC i kupaonica s dvije tuš kabine. U jednoj sobi je deset kreveta, u drugoj osam, a u trećoj četiri. Radnici kažu da im je ovaj smještaj pronašla posrednička agencija i da ga plaćaju 250 eura mjesečno.