Nasilje u Ekvadoru potpuno izvan kontrole. Tužitelj koji je istraživao upad bandita na televiziju izrešetan nasred ulice

Njegovo ubojstvo posljednje je u nizu nasilnih incidenata diljem Ekvadora

FOTO: AFP

Grupa naoružanih muškaraca prije desetak dana upala je u televizijski studio u Ekvadoru tijekom programa uživo i prijetila zaposlenicima. Sada je stigla vijest da je tužitelj koji je istraživao taj slučaj – ubijen. Kako su priopćili tamošnji dužnosnici, César Suárez upucan je prošloga tjedna u lučkom gradu Guayaquil, u pokrajini Guayas, piše BBC.

Društvenim mrežama proširile su se snimke upada bandita u televizijski studio, kada je jedan je snimatelj pogođen u nogu, dok je drugom tijekom napada slomljena ruka. Taj se incident dogodio se u jeku izvanrednog stanja koje je u zemlji proglašeno nakon što je osuđeni vođa tamošnje bande nestao iz svoje zatvorske ćelije.

Nije imao nikakvu zaštitu

Lokalni mediji javljaju da je tužitelj Suárez upucan dok se vozio u blizini svog ureda. Neprovjerene snimke na društvenim mrežama pokazuju i vozilo s rupama od metaka na prozoru. U intervjuu za novine El Universo dan prije smrti, Suárez je rekao da nije dobio policijsku zaštitu unatoč ispitivanju 13 ljudi uhićenih nakon napada na TV postaju.

Njegovo ubojstvo posljednje je u nizu nasilnih incidenata diljem Ekvadora. Predsjednik Daniel Noboa imenovao je 22 bande terorističkim organizacijama i vojnim metama.

Noboa, koji je preuzeo dužnost u studenom obećavajući da će zaustaviti nasilje povezano s trgovinom drogom, proglasio je nedavno 60-dnevno izvanredno stanje kao odgovor na zatvorsko nasilje – uključujući uzimanje čuvara za taoce i bijeg vođe bande Los Choneros, Adolfa Maciasa.