NATO uvjeren da Rusija predstavlja prijetnju svijetu, priprema obranu od agresije: 'Putin ne misli stati na Ukrajini'

Nadaju se da će odvratiti Rusiju od agresije na NATO

Soldiers of the Czech army are seen during the international military exercise „Wettiner Schwert 2024“ (Wettin Sword 2024) of Czech, Norwegian and German soldiers at the military training town „Schnoeggersburg“ near Gardelegen, eastern Germany, on April 08, 2024. The NATO exercise „Wettiner Schwert 2024“ is part of the „Quadriga 2024“, which is the German contribution to the NATO „Steadfast Defender“ major military exercises. (Photo by Ronny Hartmann / AFP)
FOTO: AFP

Institut za proučavanje rata (ISW) navodi da Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (EUCOM) i NATO jačaju sposobnost odgovora na rusku prijetnju.

Zapovjednik američkog Europskog zapovjedništva (EUCOM) i vrhovni zapovjednik savezničkih snaga NATO-a u Europi (SACEUR) general Christopher Cavoli izvijestio je da EUCOM i NATO jačaju sposobnost odgovora na “kroničnu prijetnju” koju Rusija predstavlja za globalnu stabilnost i europsku sigurnost u nadi da će odvratiti Rusiju od agresije na NATO.

Cavoli je tijekom brifinga Odboru za oružane snage Zastupničkog doma američkog Kongresa 10. travnja izjavio da Rusija predstavlja “kroničnu prijetnju” svijetu i upozorio da ruski predsjednik Vladimir Putin ne namjerava ograničiti ili zaustaviti svoju agresiju na granicama Ukrajine.

Vježbaju kako bi pokazali sposobnost obrane

Cavoli je izvijestio da EUCOM odgovara na rusku prijetnju jačanjem odvraćanja diljem Europe, što uključuje jačanje EUCOM-ovog istočnog krila rotacijskim raspoređivanjem snaga, širenje EUCOM-ovih zaliha i modernizaciju EUCOM-ove infrastrukture.

Rekao je da EUCOM i NATO opsežno vježbaju kako bi pokazali svoju sposobnost obrane i odvraćanja od buduće ruske agresije na NATO. Cavoli je rekao da Kina, Iran, Sjeverna Koreja i Rusija stvaraju “isprepletena strateška partnerstva” koja su suprotna nacionalnim sigurnosnim interesima SAD-a i imaju za cilj osporiti postojeći globalni sigurnosni okvir.

Dužnosnici Kremlja, posebice Putin, sve više kontekstualiziraju rat u Ukrajini kao dio dugoročnog geopolitičkog sukoba između Rusije i Zapada kako bi opravdali inavziju na Ukrajinu i buduću rusku agresiju na druge europske zemlje, navodi se u analizi ISW-a.