Neki tipovi u Srbiji postali neviđeno popularni objavljujući amaterske prognoze. Pravi meteorolozi sad traže da ih se kazni

Popularne srpske amaterske meteorologa optužuje se za širenje netočnih informacija

FOTO: Screenshot YouTube

Protiv trojice srpskih meteorologa amatera, inače popularnih na društvenim mrežama, krajem prošle godine u Beogradu su podnesene kaznene prijave, piše Blic. Ivana Ristića, Đorđa Đurića i Marka Čubrila uskoro će ispitati policija. U jednoj od prijava navodi se kako se ”u zadnje vrijeme sve češće na televiziji i u novinama pojavljuju osobe koje se predstavljaju kao meteorolozi”. Iza prijave stoji osoba koja se predstavlja kao Dušan J., koji tvrdi da je diplomirani meteorolog i pripadnik Ministarstva obrane.

Dušan J. optužuje trojicu meteorologa amatera da, iako nemaju stručne kvalifikacije, “putem sredstava javnog informiranja iznose upozorenja, najave, prognoze o vremenu”. ”Po Zakonu o hidrometeorološkoj službi prognozu smiju iznositi jedino djelatnici Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ)”, navodi se u prijavi. Tvrdi i da su “njihove prognoze o vremenu i vremenskim prilikama netočne i preuveličane s ciljem da privuku pažnju u novinama i tako ostvare što veću zaradu”, te da netočnim prognozama “stvaraju i šire paniku među građanima”.

Nitko od optuženih zasad nije želio komentirati prijave, no izvor Blica upućen u slučaj tvrdi da postoji više lobija među meteorolozima koji jedni drugima podmeću. Osim spomenute prijave Dušana J., policija je navodno dobila još jednu od meteorologa poznatog u javnosti.

Nisu krili da su amateri

Čubrilo, inače profesor geografije iz Novog Sada, Blicu je više puta isticao da je “amater meteorolog, ali da meteorologiju odlično zna i voli”. Uz svaku objavu vremenske prognoze na društvenim mrežama dodaje napomenu da su “svi izneseni podaci i procjene rezultat njegove obrade i tumačenja numeričkih modela”, a za službene informacije pratitelje upućuje na državne prognostičke zavode.

Ristić je portalu potvrdio da je završio Matematičku gimnaziju 1986. godine, te izjavio da je zanimanje meteorologa stekao 1987. u vojsci. Roditelji mu nisu dali da upiše meteorologiju, pa je završio Elektrotehnički fakultet, smjer računarstva i informatike. ”Imam svoje originalne parametrizacije mikrofizike oblaka i konvekcije, kao i meteorološki model IRIE koji koriste meteorološke kompanije diljem svijeta. Počeo sam u trećem razredu osnovne škole. Zainteresirao sam se za meteorologiju i triput dnevno sam bilježio temperaturu zraka, vlagu i brzinu vjetra”, tvrdi Ristić.