Neki trgovci najavljuju poskupljenja, Filipović im prijeti: 'Nijedna firma nikad nije pobijedila državu'

Ministar gospodarstva i održivog razvoja komentirao je peti paket pomoći Vlade

11.05.2023., Rijeka - Rafineriju nafte Rijeka u Urinju obisli su predsjednik uprave Ine Peter Ratatics i ministar gospodarstva i odrzivog razvoja Davor Filipovic, sa suradnicima.    Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović govorio je o Vladinom petom paketu mjera pomoći protiv inflatornih pritisaka. Onima koji razmišljaju kako izigrati dogovor s Vladom poručio je: “Nijedna firma nikad nije pobijedila državu.”

“Od ponedjeljka pa za početak tri mjeseca bit će zamrznute cijene 30 proizvoda u trgovinama. Nakon toga ćemo vidjeti treba li nastaviti dalje ili treba raditi neke korekcije”, rekao je Filipović. Neke od tih namirnica u trgovinama već su sad jeftinije od one razine koju je odredila Vlada.

Vlada ograničila najvišu redovnu cijenu proizvoda

Filipović navodi da je riječ o prije svega akcijskim cijenama te da je Vlada ograničila najvišu redovnu cijenu u bilo kojoj trgovini. “Vjerujemo da će, nakon što smo postavili najvišu cijenu, doći do konkurencije između trgovačkih lanaca i da će te cijene biti i niže”, dodao je.

Konzum će ukupnu vrijednost vratiti na nulu i ići s dodatnim sniženjem od tisuću proizvoda do kraja godine. Spar je najavio da će smanjiti cijenu 300 proizvoda, NTL za 500. Dakle, svi su oni rekli da će napraviti kalkulacije, vidjeti što i kako i da će ići sa sniženjima”, kazao je Filipović.

Malim trgovcima poručio da ni prije nitko nije propao

Malim trgovcima poručuje da ni kod ranijih paketa Vlade nitko nije propao i nije došlo do nestašice hrane. Dio trgovaca počeo je najavljivati kako će pojeftinjenja kompenzirati poskupljenjem drugih proizvoda. Filipović smatra kako im to nije u interesu.

“Nije nikome u interesu pad kupovne snage hrvatskih građana. Jer trgovci štiteći hrvatske građane i snižavanjem cijena štite i sebe. Iz dijaloga koji sam vodio s trgovačkim lancima nisam dobio dojam da će netko izigravati naš dogovor i da će netko gledati kako podizati cijene nekih proizvoda”, dodao je.

“Država uvijek ima alate kojima može reagirati”

“Država uvijek ima alate kojima može reagirati i nikad nijedna firma nije pobijedila državu, a mi ćemo učiniti sve da zaštitimo hrvatske građane. Nisam za nekakva zaoštravanja ili radikalne poteze, ali uvijek su sve opcije otvorene”, poručio je Filipović.

Za plaće navodi kako je prosječna rasla puno više nego je to bila stopa inflacije. “Govorimo o razdoblju od 2016. do sada, tako da ne stoji teza da je inflacija pojela rast plaća”, dodao je Filipović u razgovoru za Media Servis, piše N1.

Na pitanja novinara o tome može li se normalno živjeti s minimalnom plaćom u Hrvatskoj, Filipović je odgovorio: “Ljudima je teško, svi su u različitoj situaciji, a ono što mi možemo je gledati kako da omogućimo da naši ljudi žive bolje, da podižemo plaću, spuštamo cijene proizvoda i sve što je u našoj moći”.