Nesreća kakva se u Sinju ne pamti desetljećima: 'Josip je održavao curicu na životu. Vidio sam ga krvavog, noge su mi se odsjekle'

Devetogodišnjoj djevojčici je uslijed bure kamen pao na glavu i teško je ozlijedio

FOTO: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Advent u Sinju ove godine bit će pod sjenom tragedije u kojoj je u naletu bure od kamena koji joj je pao na glavu stradala devetogodišnja djevojčica. Olujna bura odlomila je komad kamene građe i dijete je na povratku s vjeronauka stradalo.

Djevojčica je nastradala na području pod nazivom Litrin obor, staroj jezgri grada Sinja sa stoljetnim kućama, ali i opasnim stablima koja rastu između njih. Operirana je u splitskoj bolnici, na respiratoru je, a liječnici i dalje ne mogu prognozirati ishod njezina liječenja.

Iako je bura u Sinju stala, na ulicama su stabla iščupana iz korijena, slomljene grane i krš koji se stvorio. “U ulici Fra Ivana Markovića, prema groblju, sve je puno kamenja. Bilo nas je strah da će nam neka cigla pogoditi auto, ali ovakvu nesreću nitko nije očekivao ni u najcrnjem snu, to što se dogodilo curici”, navodi Sinjanka Tina Vugdelija za Slobodnu Dalmaciju.

‘Ovakav lanac nesreće nikad se nije dogodio’

Očevidac nesreće Dušan Milanović Litre još uvijek je potresen i kaže kako ništa gore u svom životu nije vidio. “Znala je bura i ranije puhati i njihati stabla, ali ovakav lanac nesreće nikad se nije zbio. Nikad”, dodaje.

Objašnjava da je u dvorištu preko puta bura iščupala stablo koje se srušilo na električne vodove uglavljene u vanjske zidove susjedne kamene kuće. Komadi stare fasade su se zbog pritiska odlomili kao lego-kockice, navodi, a djevojčica se tu našla baš u najgorem trenutku.

“Dok sam se snašao i izišao, već su se okupili ljudi i pružali pomoć djetetu dok se čekalo na Hitnu. Ne pamtim ovakav prizor, trideset godina sam tu… Inače se ovdje svako ljeto održavaju koncerti, ovo je staro srce grada – možda malo i prestaro. Strah me”, navodi Milanović Litre.

Gradonačelnik Miro Bulj nemoćan

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj kaže kako je u kontaktu s roditeljima stradale djevojčice. Komunalni redar Josip Vučić u trenutku nesreće je reagirao i reanimirao djevojčicu. “Kad sam ga vidio krvavog ispred sebe, noge su mi se odsjekle. Svaka mu čast što je reagirao tako prisebno”, ističe Bulj.

Dodaje da će za sigurnost građana učiniti sve što može, ali ne može puno zbog zakona o privatnom vlasništvu prema kojem svako interveniranje zadire u privatnost posjeda.

“Tu je i komplicirana procedura oko kulturno zaštićenog dobra, slažem se da tu štošta treba pojednostavniti, lišiti suvišne birokracije. Koliko možemo, radimo. Nedavno smo kupili nove vatrogasne ljestve od 37 metara, kao da smo znali. Bilo je skoro trideset dojava vatrogascima za intervencije nakon ove nevere. Puno grobnih mjesta i spomenika je također oštećeno zbog rušenja stabala, naći ćemo neki model za pomoći ljudima da to poprave. Sve ćemo riješiti, da se bar curici nije ovo dogodilo. Jedino na to ne možemo sad utjecati, to mi je najveća bol. Samo da bude dobro, daj Bože”, dodaje Bulj.