Nestvaran video iz Slovačke. Medvjed bježi i napada slučajne prolaznike nasred ulice, petero ozlijeđenih

Samo dan prije ovog dogodio se još jedan napad koji je neizravno rezultirao smrtnim slučajem

FOTO: Twitter

U novom napadu medvjeda u Slovačkoj u samo tri dana ozlijeđeno je ukupno pet ljudi, javlja Guardian. Napad se dogodio u slovačkom gradiću Liptovski Mikulaš, a u njemu je 49-godišnjakinja zadobila ozljedu ramena, a 72-godišnji muškarac zadobio je ozljedu glave.

Također, desetogodišnja djevojčica i još dvije odrasle osobe zadobile su ogrebotine i modrice, rekle su vlasti, dok je par koji je gurao svoje dijete u kolicima imao “sreću što je pobjegao neozlijeđen”. Vlasti su u ponedjeljak priopćile da je medvjed još uvijek na slobodi i da ga lovi šest naoružanih patrola.

Snimke objavljene na društvenim mrežama prikazuju medvjeda kako trči po cesti, a na jednoj od njih nasrće na čovjeka. Samo dan prije ovog napada navodno se dogodio još jedan napad medvjeda koji je neizravno rezultirao smrtnim slučajem. Naime, 31-godišnja Bjeloruskinja navodno je pala u provaliju pokušavajući pobjeći od medvjeda. Tragedija se dogodila u Niskim Tatrama koje se nalaze nedaleko od Liptovski Mikulaša.

Raste broj napada

U Slovačkoj je proteklih godina bilo više napada medvjeda, uključujući jedan smrtonosni napad 2021., koji je u to vrijeme bio prvi u Slovačkoj nakon 100 godina.

Bolja zaštita okoliša u srednjoj i istočnoj Europi od 1989. znači da su se medvjedi vratili u svoja prirodna staništa preko planinskog lanca Karpata, koji se proteže od Rumunjske preko zapadne Ukrajine do Slovačke i Poljske.

Neki članovi slovačke populističko-nacionalističke koalicije pozvali su na slabiju zaštitu medvjeda kako bi se sve veći broj mogao regulirati lovom. Međutim, stručnjaci kažu da nije došlo do eksplozije u populaciji te da je ona i dalje stabilna. Kako navode, u zemlji ih ima oko 1275.