Ubijen medvjed koji je napao ljude u Slovačkoj. Oporbenjaci tvrde: 'Odstrijeljena je kriva životinja'

'Siguran sam da to nije isti medvjed, to je očito'

Medvjed
FOTO: Screenshot/X

Medvjed koji je ranije ovog mjeseca napao i ozlijedio petero ljudi u Slovačkoj ubijen je, priopćile su lokalne vlasti. Službena Bratislava već je pripremala planove kojim bi smanjili ograničenje odstrela medvjeda. Oporbeni političari tvrde da je ubijen puno manji medvjed koji nije imao veze s ozljeđivanjem ljudi.

Među ozlijeđenim osobama je i desetogodišnja djevojčica. Napad se dogodio u centru Liptovskog Mikulaša, grada smještenog u podnožju planina Tatra u blizini popularnih skijališta.

“Medvjed koji je ozlijedio petero u Liptovskom Mikulašu jučer je uspješno ubijen… Za njegovu identifikaciju korišten je biometrijski dron”, napisao je ministar okoliša Tomas Taraba na društvenim mrežama.

Napadi medvjeda u porastu

Napadi medvjeda u Slovačkoj su u porastu. Dogodilo ih se čak 20 prošle godine, u odnosu na samo osam u 2021. godini. U ožujku ove godine, žena iz Bjelorusije preminula je nakon napada medvjeda na području Demanovske Doline, općine u okrugu Liptovski Mikulaš. Žena je s litice pala nakon što ju je progonila životinja, piše CBS News.

Prema novom nacrtu zakona za rješavanje problema napada medvjeda u urbanim područjima, stvorit će se sigurnosna zona u krugu od 500 metara u blizini gradova i sela. Svaki medvjed koji uđe u tu zonu mogao bi odmah biti odstrijeljen, najavio je Taraba.

Odstrel medvjeda će uz lovce moći napraviti i posebne ekipe oformljene za suzbijanje opasnosti od napada medvjeda, ali i policajci te upravitelji nacionalnih parkova. Ovakve odredbe zakona podigle su na noge ekološke skupine i oporbu.

Odstrijeljen krivi medvjed?

Oporbenjaci optužuju vladu za odstrel pogrešnog medvjeda i sakupljanje jeftinih političkih bodova na ovom problemu pred predsjedničke izbore 6. travnja. “Prema dokumentima interventnog tima za medvjede koje smo dobili, uhvaćena je i ubijena medvjedica teška 67 kilograma”, rekao je član oporbene stranke Progresivne Slovačke Michal Wiezik.

“Nije potrebno koristiti vrhunsku biometriju kako bi bilo jasno da takav odstrel ne može biti ni na koji način povezan s mužjakom od 100 kilograma kojeg su tražili. Siguran sam da to nije isti medvjed, to je očito”, dodao je.

Slovački ministar okoliša u suradnji s rumunjskim i finskim kolegama apelirao je na Bruxelles. Traže da se pronađe rješenje za cijelu EU po pitanju medvjeda koji postanu prijetnja ljudima.