Nestvaran video. Ovako iz zraka izgleda golemi odron na Jakuševcu. Stanovnici očajni: 'Gušimo se, nikad nije bilo gore'; Javio se Grad

Grad Zagreb tek nakon četiri dana oglasio se o djelomičnom urušavanju otpada

FOTO: Inicijativa za Jakuševac/ Luka Stanzl/PIXSELL

Prije četiri dana na Jakuševcu se odronila ogromna količina otpada, pritom oslobodivši neugodne mirise i plinove. ”Užasan smrad proširio se s Deponija Prudinec-Jakuševec kao posljedica urušavanja dijela deponija. I ranije se događalo da je zbog procjednih voda i vremenskih uvjeta dolazilo do manjih urušavanja, ali sad je očito kako je nekontrolirano odlaganje otpada, otpada koji se prema zakonu ne bi niti smio odlagati, učinilo svoje”, kažu iz Inicijative za Jakuševec.

Dodali su da se nakon urušavanja ”Novi Zagreb guši u smradu” i da “situacija nikad nije bila gora”.

‘Trebali su obavijestiti javnost’

Zagrebački aktivist Ratko Bedeković već 50 godina živi na Jakuševcu i kaže da nikada nije doživio ništa slično. ”Primijetili smo da se događa nešto čudno u subotu popodne. Nije se ništa čulo, samo se osipalo, vjerojatno zato što se odlaže velika količina biootpada i nije drenirano kako treba. Da je netko u tom trenutku bio na vrhu brda s bagerom ili kamionom, poginuo bi”, rekao je za Večernji list.

Odron dijela odlagalista otpada Jakusevac. (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Luka Stanzl/PIXSELL

Ovako nešto na Jakuševcu prvi put vidi i Josip Pavlović iz Udruge ekologija grada. ”Pretpostavljam da je sve posljedica protuzakonitog upravljanja s Jakuševcem. Najveći je problem što Grad i Zagrebački Holding šute, a po Zakonu o gospodarenju otpadom trebali su obavijestiti javnost o incidentu, mogućem, zagađenju i koracima koji su poduzeti da se problem sanira”, kaže Pavlović. Dodao je da se kod ovakvih situacija oslobađaju štetni plinovi poput metana, merkaptana i sumporovodika.

Grad se oglasio nakon četiri dana

Oglasio se Državni inspektorat iz kojeg su za 24sata rekli da na Jakuševcu provode nadzor. “Inspekcije Državnog inspektorata; inspekcija zaštite okoliša, građevinska i inspekcija rada (u području zaštite na radu) obavljaju inspekcijske nadzore, svaka u dijelu svoje nadležnosti, a vezano uz događanje na koje se odnosi Vaš upit. Po okončanju inspekcijskih nazora obavijestit ćemo Vas o utvrđenom”, kaže Inspektorat.

Četiri dana nakon urušavanja otpada, na naš upit oglasili su se i iz Grada Zagreba. Kažu je 11. studenog ”došlo je do djelomičnog urušavanja na zapadnom dijelu odlagališta otpada”, kao i da su odmah poduzeli sve mjere sigurnosti, ”što uključuje zabranu pristupa plohi na kojoj se djelomično urušavanje dogodilo i mjerenje odlagališnih plinova na lokaciji”.

Nisu zabilježena veća zagađenja grada

”Rezultati mjerenja nisu pokazali povećane koncentracije istih te zdravlje građana ni u jednom trenutku nije bilo ugroženo. Prema podacima na mjernoj postaji Jakuševec, u periodu nakon klizišta do danas, nisu zabilježena prekoračenja satnih niti dnevnih vrijednosti parametara mjerenja. Sva mjerenja obavljaju akreditirane tvrtke u skladu s ishođenim dozvolama. Osim navedenoga, prilikom djelomičnog urušavanja nije došlo do ozljede ljudi ni strojeva. Zagrebački holding d.o.o. je odmah po nastanku događaja obavijestio Državni inspektorat Republike Hrvatske”, kaže nam Grad Zagreb.

Otkrivaju i da su za djelomično urušavanje, prema prvim procjenama, krive velike količine oborina. U tijeku je snimanje stanja kako bi se utvrdio točan uzrok urušavanja i količina urušenog otpada. ”Projektant odlagališta je u postupku pripreme projekta hitne sanacije. Navedeno djelomično urušavanje nije utjecalo na rad odlagališta koje uredno funkcionira”, zaključuju u svom odgovoru.

 

Odron dijela odlagalista otpada Jakusevac. (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Luka Stanzl/PIXSELL

Stanje odrona :-( a Grad i Gradonačelnik se ponašaju kao da se ništa nije dogodilo… pametuju po cijeloj Hrvatskoj dok se Novi Zagreb guši u smradu i situacija nikad nije bila gora.

Posted by Inicijativa za Jakuševec on Wednesday, November 15, 2023