Objavljeno što je Državni inspektorat otkrio nakon prvog odrona. Sad su zabranili odlaganje otpada u krugu 300 m

U vezi odrona na Jakuševcu oglasio se i Državni inspektorat

04.12.2023.,Zagreb - Jutros je na Jakusevcu doslo do novog odrona smeca, a ozlijedjene su dvije osobe.Od 7. 55 sati zatvorena je Sajmisna cesta od Micevca do Jakusevca u smjeru zapada, amjesto dogadjaja je osigurano Photo: Luka stanzl/PIXSELL
FOTO: Luka stanzl/PIXSELL

U vezi odrona na Jakuševcu oglasio se i Državni inspektorat. U priopćenju kojeg je objavio portal 24sata prvo su se osvrnuli na odron koji se dogodio 11. studenoga.

Navode kako u inspekcijskom nadzoru nisu utvrdili propuste u provođenju i primjeni odredbi Zakona o zaštiti na radu. Osim toga, inspektorat je toga dana uzorkovao i otpad.

Rezultati, iako je od odrona prošlo skoro mjesec dana, i dalje nisu zaprimljeni te je inspekcijski postupak u tijeku. Također su, navode iz inspektorata, zatražili od Grada Zagreba donošenje odluke o provedbi mjerenja posebne namjene zbog smrada s odlagališta, a taj je postupak također u tijeku.

Zabrana korištenja dijela odlagališta

U istom priopćenju spomenuli su i današnji događaj u kojemu je ozlijeđeno više radnika, a jedan od njih je ostao bez ruke. Iako su prema izvora, među kojima i gradonačelnik Tomislav Tomašević, ozlijeđena tri radnika, inspekcija je utvrdila kako su ozlijeđena dva.

Također, inspektorat je zabranio korištenje sjevernog dijela odlagališta otpada Prudinec-Jakuševec, uz Sajmišnu cestu u duljini od 300 m i u dubini od 100 m od Sajmišne ceste prema jugu. Zabranjeno je i korištenje zapadnog dijela odlagališta otpada Prudinec-Jakuševec, u dijelu plohe 6-3 gdje je došlo do urušavanja u studenom.

Inspektorat javlja da je zabranjeno obavljanje svih radnih postupaka u području između sjevernog dijela odlagališta otpada Prudinec-Jakuševec i Sajmišne ceste, i to od betonske zgrade spremišta strojeva prema istoku u duljini od 300 metara.