Nevjerojatna priča. Migrantice se skoro ugušile u hladnjači, spasio ih novinar: 'Molim vas, ne mogu disati'

Šest žena spašeno je nakon što su uspjele dozvati upomoć

FOTO: BBC/screenshot

Šest žena – migranata spašeno je iz kamiona hladnjače u Francuskoj. Četiri Vijetnamke i dvije Iračanke zarobljene u skladišnom prostoru vozila borile su se za zrak. Prava drama odvijala se u satima dok nisu spašene. U srijedu oko podneva novinar BBC-a je dobio poruku o ljudima koji prelaze granicu između Francuske i Engleske u hladnjači. Uslijedio je poziv. “Jeste li u Europi? Molim vas, pomozite, hitno je”, panično je govorio ženski glas.

Novinar je i prije pisao o tragičnim sudbinama 39 migranata iz Vijetnama koji su pronađeni mrtvi nakon što su se ugušili u prikolici kamiona u Essexu 2019. godine. U razgovoru sa ženom doznao je da se u vozilu skriva šest osoba. Rečeno mu je da su negdje na području Francuske, a djelovalo je kao da je vozilo promijenilo smjer kojim se kretalo te da više nije vozio prema granici s Engleskom.

Vozilo zatvoreno željeznom šipkom

“Tako je hladno, stalno puše”, rekla je mlada žena na telefon i objasnila da je riječ o vozilu koje prevozi banane i koje je zatvoreno željeznom šipkom. Poslala je dva kratka videa na kojima su se vidjele do krova vozila naslagane kartonske kutije s voćem i vrlo mali prostor u kojemu su žene sjedile na podu vozila. Začuo se kašalj, a mladi ženski glas rekao je: “Molim vas, ne mogu disati”.

Navela je da su u hladnjaču ušli pola sata iza ponoći u srijedu te da su u njemu više od 10 sati i da su u strahu otkako su na mobitelu vidjele da je vozač promijenio dogovorenu rutu vožnje. Novinar je o tome obavijestio kolege u Francuskoj. Baš prije nego se prekinula veza s mladom ženom, ona je uspjela poslati GPS lokaciju hladnjače koja je u tom trenutku bila sjeverno od Lyona.

Alarmirana je policijska stanica koja je najbliža hladnjači, a francuska policija je uhitila vozača i pokrenula istragu protiv njega. Francuska tužiteljica Laetitia Francart u Villefranche-sur-Saoneu izvijestila je u poslijepodnevnim satima da je vozilo iz Litve i da je vozač pod istragom. “Četiri mlade žene Vijetnamke, od kojih je jedna maloljetna, a druge dvije žene su iz Iraka”, navela je.