Nevjerojatne snimke s Islanda. Pukotina nakon erupcije vulkana duga četiri kilometra i još uvijek se širi, u blizini je elektrana

Lava teče brzinom od oko 100 do 200 kubnih metara u sekundi

FOTO: AFP

Nakon tjedana intenzivne potresne aktivnosti, erumpirao je vulkan na jugozapadu Islanda, odakle dolaze nevjerojatne snimke. Erupcija na poluotoku Reykjanes počela je oko 22 sata po lokalnom vremenu, nakon potresa koji se dogodio oko sat vremena ranije, navodi islandski meteorološki ured.

Pukotina u vulkanu duga je gotovo četiri kilometra. To je četvrta erupcija na tom području od 2021. i najveća dosad, priopćila je tamošnja vlada. Na poluotoku Reykjanes vlasti su evakuirale gotovo 4000 stanovnika ribarskog grada Grindavik i zatvorile obližnje geotermalne toplice Plava laguna. Popularne toplice u međuvremenu su opet otvorene, ali ne primaju nove rezervacije.

Obližnja međunarodna zračna luka Keflavik u Reykjaviku još uvijek je otvorena, iako dolazi do brojnih kašnjenja u dolascima i odlascima.

Pukotina se širi

Pukotina koja se otvorila sada je na oko dva kilometra od grada Grindavika i brzo raste. Stručnjaci ne znaju što će se točno dogoditi u sljedećih nekoliko sati. “Za sada ne znamo kada će se pukotina prestati širiti”, rekao je Benedikt Gunnar Ófeigsson, direktor mjerenja deformacija u Islandskom meteorološkom uredu. Dodao je da je teško izmjeriti protok lave, ali procjenjuje da se radi o 100 do 200 metara kubnih u sekundi.

Inače, pukotina nije daleko od tamošnje elektrane Svartsengi. U početnoj procjeni u ponedjeljak navečer, vulkanolozi su rekli da se erupcija dogodila na jednoj od najgorih mogućih lokacija, predstavljajući značajnu i neposrednu prijetnju i evakuiranom gradu Grindaviku i geotermalnoj elektrani.

Na sreću, naknadne procjene pokazuju da situacija nije tako strašna kao što se isprva strahovalo, iako je veličina erupcije bila veća od očekivane, a smjer toka lave još uvijek nepredvidljiv.

Kontrolori leta otkazali najavljeni štrajk

Tamošnja Agencija za civilnu zaštitu proglasila je izvanredno stanje te je aktiviran Koordinacijski centar civilne zaštite.

“Na prvi pogled ovo se čini većim od posljednje erupcije na poluotoku Reykjanes, zbog čega je vrlo važno da ljudi ne idu na tu lokaciju”, rekla je Hjördís Guðmundsdóttir, glasnogovornica Agencije za civilnu zaštitu.

U međuvremenu, sindikat kontrolora leta otkazao je štrajk najavljen za srijedu, prenosi Icelandmonitor.

Vulkansko i seizmičko žarište

Reykjanes je vulkansko i seizmičko žarište jugozapadno od glavnog grada Reykjavika. U samo posljednje dvije godine na tom su se poluotoku dogodile četiri erupcije.

U ožujku 2021. fontane lave spektakularno su izbile iz 500-750 metara duge pukotine u tlu u vulkanskom sustavu Fagradalsfjall. U travnju 2010. vulkanska erupcija Eyjafjallajokulle izazvala je najveće zatvaranje europskog zračnog prostora od Drugog svjetskog rata, kao rezultat golemog oblaka pepela. Gubici su procijenjeni na između 1,5 milijardi i 2,5 milijardi eura. Island broji manje od 400.000 stanovnika, a ima oko 130 vulkana.