Video/foto. Erumpirao vulkan na Islandu, evakuirano 4000 stanovnika. Stižu dramatične snimke iz zraka

Na snimkama i u prijenosima uživo lokalne novinske kuće RUV vidi se kako izlazi lava

Vulkan na jugozapadu Islanda erumpirao je u ponedjeljak nakon tjedana intenzivne potresne aktivnosti, priopćio je državni Meteorološki ured.

Na poluotoku Reykjanes vlasti su evakuirale gotovo 4000 stanovnika ribarskog grada Grindavik i zatvorile obližnje geotermalne toplice Plava laguna. Duljina pukotine u vulkanu je oko 3,5 km, a lava teče brzinom od oko 100 do 200 kubnih metara u sekundi, dodaje se. Rečeno je da je to višestruko više nego u prethodnim erupcijama na poluotoku Reykjanes posljednjih godina, piše BBC.

Viši policijski časnik u Civilnoj obrani rekao je nacionalnoj televiziji RUV da se erupcija dogodila brzo i da je izgledala “prilično velika”. Vidir Reynisson kaže kako se činilo da lava teče u svim smjerovima iz velike pukotine u vulkanu.

“Upozorenje: erupcija je započela sjeverno od Grindavika kod Hagafela”, objavio je Meteorološki ured na svojoj web stranici. Islandska premijerka Katrin Jakobsdottir rekla je da će obrana koja je nedavno izgrađena imati pozitivan učinak. Predsjednik Gudni Johannesson kazao je da je zaštita života glavni prioritet, ali da će se poduzeti svi napori da se zaštite i strukture.

Eldgosið norðan Grindavíkur aem hófst fyrr í kvöld. Myndir: Almannavarnir (Notist að vild)

Posted by Almannavarnadeild ríkislögreglustjóra on Monday, December 18, 2023

Vulkansko i seizmičko žarište

Na snimkama i u prijenosima uživo lokalne novinske kuće RUV vidi se kako izlazi lava. Međunarodna zračna luka Reykjavik, koja se nalazi u blizini, ostala je otvorena.

“Trenutačno nema smetnji u dolascima i odlascima u zračnoj luci Keflavík”, stoji na njezinoj internetskoj stranici. Posljednjih godina bilo je nekoliko erupcija na poluotoku u nenaseljenim područjima, ali se vjeruje da trenutna erupcija predstavlja neposrednu opasnost za grad, rekle su vlasti.

Reykjanes je vulkansko i seizmičko žarište jugozapadno od glavnog grada Reykjavika. U ožujku 2021. fontane lave spektakularno su izbile iz 500-750 metara duge pukotine u tlu u vulkanskom sustavu Fagradalsfjall.

U travnju 2010. vulkanska erupcija Eyjafjallajokulle izazvala je najveće zatvaranje europskog zračnog prostora od Drugog svjetskog rata, kao rezultat golemog oblaka pepela. Gubici su procijenjeni na između 1,5 milijardi i 2,5 milijardi eura