Nije gotovo. SAD izvele novi udar na Jemen, Biden poručio Hutijima: 'Vi ste teroristička skupina'

Bijela kuća je ranije u petak rekla da Sjedinjene Države ne žele rat s Jemenom

Iranian protesters burn an Israeli and a US flag during a demonstration in solidarity with the Palestinian people and Iran-backed Yemeni rebels following US and British forces strikes on Huthi rebel-held cities in Yemen,  in front of the British embassy in Tehran on January 12, 2024 amid the ongoing battles between Israel and the militant Hamas group in Gaza. US and British forces struck rebel-held Yemen early on January 12, after weeks of disruptive attacks on Red Sea shipping by the Iran-backed Huthis who say they act in solidarity with Gaza. The pre-dawn air strikes add to escalating fears of wider conflict in the region, where violence involving Tehran-aligned groups in Yemen as well as Lebanon, Iraq and Syria has surged since the Israel-Hamas was began in early October. (Photo by ATTA KENARE / AFP)
FOTO: AFP

Američka vojska izvodi dodatni udar protiv Hutija u Jemenu, dan nakon pokretanja vala napada na gotovo 30 lokacija u toj zemlji kako bi degradirali sposobnost Hutija da napadnu brodove u Crvenom moru, rekli su u petak Reutersu dva američka dužnosnika, a slično je objavio i CNN. Dužnosnici, koji su Reutersu govorili pod uvjetom anonimnosti, odbili su dati dodatne pojedinosti, .

CNN je istodobno prenio da je SAD izveo daljnje napade na lokacije Hutija u Jemenu, prema američkom dužnosniku u petak navečer (po istočnom vremenu) te da su znatno manjeg opsega nego prethodne noći. Gađali su radar koji koriste Hutiji, rekao je dužnosnik.

Hutiji su ranije u petak ispalili najmanje jedan protubrodski balistički projektil prema komercijalnom brodu, prenosi CNN. Rano u subotu TV kanal pokreta Hutija Al-Masirah izvijestio je da SAD i Britanija napadaju glavni grad Jemena Sanu.

Biden: To su teroristi

Američki predsjednik Joe Biden u petak je jemenske hutijske snage nazvao “terorističkom” skupinom, nakon što su američki i britanski ratni zrakoplovi, brodovi i podmornice tijekom noći pokrenuli desetke zračnih napada diljem Jemena.

Biden je rekao da će Washington odgovoriti Hutijima ako nastave s ponašanjem koje je nazvao “nečuvenim”. “Mislim da jesu”, rekao je Biden novinarima u petak kada su ga pitali je li spreman Hutije nazvati “terorističkom” skupinom. “Pobrinut ćemo se da odgovorimo Hutijima ako nastave ovo nečuveno ponašanje zajedno s našim saveznicima”, dodao je.

Bijela kuća je ranije u petak rekla da Sjedinjene Države ne žele rat s Jemenom, ali da neće oklijevati poduzeti daljnje korake. “Nije važno jesu li označeni (kao teroristi). Sastavili smo skupinu nacija (koje) će reći da ćemo, ako nastave djelovati i ponašati se kao što rade, odgovoriti”, rekao je Biden novinarima. Rekao je i da je zabrinut zbog utjecaja rata na Bliskom istoku na cijene nafte.