Video. Američke i britanske snage počele žestoke napade na ciljeve povezane s Hutijima u Jemenu, oglasio se i Joe Biden

Američki dužnosnik rekao je Reutersu da su napade izveli zrakoplovi, brodovi i podmornica

FOTO: screenshot X

Snage SAD-a i Velike Britanije počele su noćas žestoke napade na ciljeve povezane s Hutijima u Jemenu.

Američki predsjednik Joe Biden potvrdio je da je naredio napade protiv “određenog broja ciljeva u Jemenu koje koriste Hutiji kako bi ugrozili slobodu plovidbe jednim od najvažnijih svjetskih vodenih putova”.

Rekao je da su napade uspješno izvele američke snage, “zajedno s Ujedinjenim Kraljevstvom i uz potporu Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske”, javlja BBC.

Ugrožena sloboda plovidbe

“Današnje obrambene akcije stigle su nakon opsežne diplomatske kampanje i sve snažnijih napada Hutija na komercijalna plovila”, naveo je Biden u pisanom obraćanju.

Dodao je da SAD i njegovi saveznici “neće tolerirati napade na naše osoblje niti dopustiti neprijateljskim snagama da ugroze slobodu plovidbe jednom od najvažnijih svjetskih komercijalnih ruta”.

Upozorio je i na moguće daljnje akcije. “Neću oklijevati poduzeti daljnje mjere za zaštitu naših ljudi i slobodnog protoka međunarodne trgovine”, rekao je Biden.

Brodovi i zrakoplovi

Prijavljeni su napadi na glavni grad Sanu i Hudaydah, lučko uporište Hutija na Crvenom moru. Američki dužnosnik rekao je novinskoj agenciji Reuters da su napade izveli zrakoplovi, brodovi i podmornica.

Na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru, jemenski slobodni novinar Ali al-Sakani objavio je kako su zračni udari na položaje Hutija izvedeni u provincijama Sanaa, Saada, Dhamar i Hudaydah.

Američki dužnosnici koje je citirao Associated Press rekli su da su izvedeni žestoki udari u kojima su korišteni krstareći projektili Tomahawk i borbeni zrakoplovi. Mete su uključivale logistička središta, sustave protuzračne obrane i skladišta oružja, rekli su. Novinari AP-a u Sani čuli su četiri eksplozije, ali nisu vidjeli tragove ratnih zrakoplova. Dvojica stanovnika Hudaydaha rekla su da su čuli pet jakih eksplozija.

Dužnosnik Hutija potvrdio je na X-u, bivšem Twitteru, da su napadi izvedeni diljem Jemena. “Američko-cionističko-britanska agresija na Jemen pokrenula je nekoliko napada na glavni grad, Sanu, pokrajinu Hudaydah, Saadu i Dhamar”, objavio je dužnosnik Hutija Abdul Qader al-Mortada.

‘Platit će visoku cijenu’

Zamjenik ministra vanjskih poslova Hutija Hussein al-Izzi na TV kanalu Al-Masirah kazao je kako će SAD i UK “platiti visoku cijenu” za ovu “očitu agresiju”.

Hutiji su objavili da su u utorak gađali američki brod koji je pružao podršku Izraelu. Bio je to 26. napad na trgovačke brodove u Crvenom moru od 19. studenog.

Hutiji su ugrozili plovidbu jednim od najvažnijih pomorskih puteva na svijetu. Gotovo 15 posto svjetske pomorske trgovine prolazi Crvenim morem, koje je Sueskim kanalom povezano sa Sredozemljem i predstavlja najkraću pomorsku rutu između Europe i Azije.