Ništa nismo naučili. Tip u Zagrebu prebio suprugu, ne ide u zatvor: 'Olakotna okolnost je što imaju četvero djece'

Već je tri puta osuđivan zbog nasilnog ponašanja prema istoj ženi

23.09.2023., Zagreb -  Privodjenje Bad Blue Boysa na ispitivanje u tuziteljstvo u  Remetineckoj ulici. Za privedenim navijacima Grcka je raspisala europski uhidbeni nalog. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
FOTO: Tomislav Miletic/PIXSELL/Ilustrativna fotografija

Muškarac (40) koji je prošlog kolovoza na zagrebačkom Vrapču najmanje dva puta šakom u glavu udario izvanbračnu suprugu ne ide u zatvor, potvrdio je ovih dana sud. Kao olakotne okolnosti sud je uzeo u obzir činjenicu da nije ranije kazneno osuđivan te da je otac četvero djece koje ima s oštećenom, piše Index.

Stoga je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od jedne godine s rokom kušnje od četiri godine. Do svađe, a potom i nasilja, došlo je prošlog ljeta kada je 40-godišnjaku žena upala u stan. Svemu je prethodio poziv njegova šefa, koji je oštećenoj javio da se okrivljenik nije pojavio na poslu.

Ona je ljuta došla u stan u kojem je muškarac bio s prijateljem, koji je kasnije također svjedočio na sudu. Nakon kratke svađe, žena je zadobila krvavi podljev gornje vjeđe, krvarenje u spojnici donje vjeđe, razderotinu sluznice lijeve strane gornje usne praćene otokom lijeve strane sluznice te krvnim podljevom na bradi.

Svjedok tvrdio da je žena sama pala

Kako je utvrdio sud, 40-godišnjak je svoju 39-godišnju partnericu bacio na pod i najmanje dva puta udario šakom u glavu. Prijatelj okrivljenog svjedočio je kako ju muškarac nije udarao, već da je ona sama pala na hodniku i tako se ozlijedila. Uz to je za oštećenu rekao da je “glupa k’o noć”, piše Index.

Napadač se pred sudom izjasnio kako se ne osjeća krivim. Sud je nakon saslušanja liječnika i medicinskih vještaka, zaključio da je 40-godišnjak kriv te da je najmanje dva puta šakom udario oštećenu u glavu nakon što ju je bacio na pod, a po nju je nakon incidenta došla hitna pomoć i prevezla je u bolnicu.

Ipak, 40-godišnjak ne ide u zatvor, nego je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od jedne godine s rokom kušnje od četiri godine. Olakotne okolnosti, poput one da ima četvero djece, prevagnule su nad činjenicom da je šest puta osuđen zbog raznih prekršaja. Među ostalim, tri puta je osuđivan zbog nasilnog ponašanja prema istoj ženi.

Obrazloženje suda

“Sud smatra da će se upravo ovakvom kaznom postići svrhe kažnjavanja propisane u čl. 41. KZ/11., dakle izraziti društvenu osudu zbog počinjenog kaznenog djela, jačati povjerenje građana u pravni poredak utemeljen na vladavini prava, utjecati na počinitelja i sve druge da ne čine kaznena djela kroz jačanje svijesti o pogibeljnosti činjenja kaznenih djela i o pravednosti kažnjavanja te omogućiti počiniteljima ponovno uključivanje u društvo“, stoji u obrazloženju suda.