Nizozemska policija u najvećoj zapljeni ikada pronašla dvije tone ketamina. Diler ga skrivao u šupi kraj kuće

Uhićen je 55-godišnjak koji je živio u kući spojenoj sa šupom

FOTO: Politie.nl

Nizozemska policija u najvećoj zapljeni ikada otkrila je zalihu ketamina vrijednu desetke milijuna eura. Više desetaka kutija s dvije tone ketamina, čija se vrijednost procjenjuje na gotovo 55 milijuna eura, otkriveno je u šupi u Googwegu, nedaleko od Amsterdama, kaže policija.

Uhićen je 55-godišnji muškarac koji je živio u kući u sklopu objekta, a policija istražuje njegovu ulogu u slučaju. U trenutku pretresa u kući je bilo i dvoje djece o kojoj su obaviještene socijalne službe.

Šest godina zatvora

Ketamin u Nizozemskoj ne spada među ilegalne droge, ali je lijek kojim se ne smije trgovati niti ga se smije posjedovati u komercijalnim zalihama bez dozvole. Promet ketaminom bez prethodne registracije kažnjiv je Zakonom o lijekovima, a maksimalna kazna je šest godina zatvora.

Politie.nl

Ketamin se obično koristi kao takozvana klupska droga koja se upotrebljava u noćnim klubovima ili na partyjima, a može biti vrlo štetan za zdravlje. Rekreacijska uporaba nosi zdravstvene rizike kao što su problemi s pamćenjem i mjehurom te paraliza mišića. Liječnici ketamin ponekad koriste kao anestetik, sedativ i lijek protiv bolova, a koristi se i u veterini.

Trgovinu ketaminom, ističe nizozemska policija, često prate i drugi oblici kriminala, poput pranja novca i posjedovanja oružja.