Njemačka ipak neće Ukrajini poslati moćne projektile dugog dometa: 'Ne želimo postati dio sukoba s Rusijom'

Zauzvrat, Scholz je Zelenskom obećao poslati još jedan sustav Patriot

German Chancellor Olaf Scholz arrives for a meeting with representatives of the Dehoga gastronomy association and the Hesse trade association in Wiesbaden, on August 11, 2023. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
FOTO: AFP

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pohvalio je odluku Njemačke da Ukrajini isporuči još jedan sustav protuzračne obrane Patriot, rekavši da razumije zabrinutost Berlina koji ne želi postati dio sukoba.

“Pozdravljam najavu Njemačke da će poslati još jedan sustav protuzračne obrane Patriot u Ukrajinu”, rekao je Stoltenberg za novine Welt am Sonntag.

“Razumijem zabrinutost da naša podrška Ukrajini nosi rizik od eskalacije, ali rizik je blijed u usporedbi s dopuštanjem (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu da dobije ovaj rat. Ako Putin dobije rat u Ukrajini, vjerojatno će opet upotrijebiti silu.”

Berlin čeka potez Washingtona oko ATACMS-a

Njemački kancelar Olaf Scholz iskoristio je rizik od eskalacije kako bi opravdao svoju odluku da za sada ne isporuči krstareće rakete Taurus dometa 500 kilometara u ratnu zonu, unatoč molbama Ukrajine. Mora se osigurati “da ne dođe do eskalacije rata kao i da Njemačka ne postane dio sukoba”, rekao je Scholz.

Umjesto toga, obećao je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom još jedan sustav protuzračne obrane Patriot za nadolazeće zimske mjesece. Scholz se na to obvezao na marginama ovotjednog samita europskih čelnika u Granadi u Španjolskoj.

Prije je Scholz čekao da Sjedinjene Države budu predvodnice u isporuci naprednijih sustava naoružanja Ukrajini. Kijev je od Washingtona zatražio rakete ATACMS većeg dometa, no američka vlada do sada nije pristala poslati ih.