Zbog jednog podatka svi u Njemačkoj strahuju za svoju budućnost. Ministar financija: 'Potreban nam je ekonomski zaokret'

Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je prognoze za njemački bruto domaći proizvod

An employee (R) is seen at Eberspaecher factory, whose products include exhaust systems and heaters, in Herxheim bei Landau, southwestern Germany, on October 5, 2023. After years earning bumper profits by producing parts for fossil fuel-powered cars, German suppliers to the crucial auto industry are struggling as the transition to electric mobility gathers pace. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
FOTO: AFP

Njemačkoj je potreban ekonomski zaokret da bi zajamčila svoj geopolitički položaj, rekao je u subotu njemački ministar financija i predsjednik liberalno demokratske stranke FDP, Christian Lindner.

Njemačko gospodarstvo prošle je godine bilo najslabije među velikim gospodarstvima eurozone jer su visoki troškovi za energiju, loše globalne narudžbe i rekordno visoke kamatne stope uzeli svoj danak. I ova će godina biti izazovna za najveće europsko gospodarstvo.

U publikaciji ‘Svjetski gospodarski izgledi’, koja izlazi svakih pet do sedam mjeseci Međunarodni monetarni fond (MMF) je smanjio prognoze za njemački bruto domaći proizvod za 0,3 postotna boda za obje godine, pa u ovoj godini očekuje rast od 0,2 post, a u 2025. godini 1,3 posto.

Njemačka zaostaje u europskom bloku

Te su prognoze ispod procjena od 0,8 posto za 2024. i 1,5 posto za 2025. za eurozonu, što upućuje na to da Njemačka zaostaje u europskom bloku, nakon što je prošle godine bila jedino veliko gospodarstvo koje je pretrpjelo pad. Lindner je kazao da ekonomska slabost Njemačke ima posljedice i na sigurnost i na geopolitiku.

“Potreban nam je ekonomski zaokret jer, na kraju ekonomska snaga također predstavlja važan geopolitički faktor”, istaknuo je Lindner na konferenciji svoje stranke u Berlinu, govoreći, među ostalim i o ratu koji je protiv Ukrajine pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Putinov je cilj postići moć nad nama, a to nikada i ni u kojem slučaju ne smijemo dopustiti. No da bismo imali potrebna sredstva za borbu protiv nečega takvog treba nam je ekonomski rast zemlje”, kazao je Lindner.