Njemačka se naoružava do zuba: potpisan rekordni ugovor o isporuci australskih oklopnih vozila

Sporazum se opisuje kao „najteži“ ugovor australske obrambene industrije u povijesti

GTK Boxer armoured vehicle of the German armed forces Bundeswehr takes part in an educational practice of the "Very High Readiness Joint Task Force" (VJTF) as part of the NATO tank unit at the military training area in Munster, northern Germany, on May 20, 2019. (Photo by PATRIK STOLLARZ / AFP)
FOTO: AFP

Australija je u četvrtak potpisala ugovor o izvozu više od 100 oklopnih vozila u Njemačku, što se opisuje kao „najteži“ ugovor australske obrambene industrije u povijesti. Prema ugovoru će njemački proizvođač oružja Rheinmetall izrađivati nosače teškog oružja Boxer u svojoj tvornici u istočnoj australskoj državi Queensland. Vozila će potom biti izvezena za korištenje njemačkoj vojsci.

Sporazum je odobren u njemačkom parlamentu, nakon što je australski premijer Anthony Albanese nazočio potpisivanju načelnog ugovora između Njemačke i Australije tijekom svog posjeta Berlinu u srpnju.

Ugovor težak više od milijardu australskih dolara

Ugovor, koji će australskom gospodarstvu donijeti više od milijardu australskih dolara (605 milijuna eura), osigurat će više od 600 izravnih radnih mjesta, a još više kad se ubroji opskrbni lanac, rekao je Albanese.

Australski ministar obrane Richard Marles rekao je da je ovaj ugovor najveći vojni izvozni sporazum u povijesti zemlje. “Izrada i izvoz oklopnih nosača teškog oružja Boxer njemačkoj vojsci naglašava jačanje odnosa naših dviju zemalja”, rekao je u izjavi.