Njemački zastupnici tvrde da je AfD produžena ruka Rusije: 'Za njih je prava alternativa za Njemačku zapravo autokratska Rusija'

Zastupnici Bundestaga kažu da AfD pokazuje konkretnu prisnost s diktaturama i režimima sličnima ruskom

A sign reading "not yield an inch for AfD (Alternative für Deutschland)" is held during a demonstration against racism and far-right politics on February 5, 2024, in Frankfurt am Main. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
FOTO: AFP

Zastupnici Bundestaga iz redova zelenih, liberala i demokršćana upozorili su u utorak na opasnost od ruske špijunaže kroz zastupnike desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD).

”Za AfD je prava alternativa za Njemačku zapravo autokratska Rusija”, rekao je političar stranke Zeleni Constantin von Notz i predsjednik Parlamentarnog kontrolnog odbora. On je objasnio da zastupnici AfD-a pokazuju “ne samo ideološku nego i konkretnu prisnost” s diktaturama i režimima poput kineskog, ruskog, sirijskog ili onog u Sjevernoj Koreji.

Von Notz je izrazio zabrinutost da zastupnici kroz rad mnogobrojnih tijela i bez prethodne sigurnosne provjere, koja se prakticira za državne službenike u osjetljivim područjima, imaju pristup tajnim informacijama. ”To ne pogađa samo obrambeni odbor, nego i ostala radna tijela Bundestaga, također i u svjetlu moguće špijunaže”, rekao je von Notz.

‘Produžena ruka Rusije’

Glasnogovornik Kršćansko-demokratske unije (CDU) za obrambeno-politička pitanja Roderich Kieswetter kaže da je AfD ”produžena ruka Rusije u Njemačkoj”. ”Ne možemo isključiti da zastupnici AfD-a ili njihovi zaposleni koji imaju pristup povjerljivim informacijama te informacije ne prenose dalje”, rekao je.

Najnovija rasprava oko AfD-a je pokrenuta nakon što je Ustavni sud zaključio da Mladež AfD-a ”djeluje dokazano protuustavno”. Pritom je predsjednik Mladeži AfD-a Hannes Gnauck član osjetljivog Odbora za obranu Bundestaga.

Početkom veljače jedan zastupnik AfD-a je otpustio jednog od svojih zaposlenih zbog njegovih proruskih aktivnosti. Osim toga, agent njemačke obavještajne službe (BND) koji je optužen zbog špijunaže za Rusiju, kako kaže Von Notz, održava prisne veze s AfD-om. Političari ostalih stranaka su također u više navrata kritizirali česta putovanja članova AfD-a u Rusiju i to nakon ruskog napada na Ukrajinu.