Nova džihadistička skupina organizirala samoubilački napad u Pakistanu, ubijeno najmanje 6 policajaca

Odgovornost za napad preuzela je militantna skupina TJP

Security officials stand guard at site of a suicide bomb attack targeting a police truck in Quetta on November 30, 2022. Three people were killed and 23 injured on November 30 when a suicide bomber targeted a police truck in western Pakistan, an official said, an attack claimed by the domestic chapter of the Taliban. (Photo by Banaras KHAN / AFP)
FOTO: AFP

Bombaš samoubojica rano jutros raznio je vozilo puno eksploziva ispred glavnog ulaza policijske postaje u sjeverozapadnom Pakistanu, ubivši najmanje šest policajaca i ranivši 25 drugih, rekli su dužnosnici. Zbog eksplozije se urušio dio zgrade, kaže lokalni policajac Kamal Khan.

Militanti koji vode gerilski rat protiv vlasti u tom dijelu Pakistana istovremeno su otvorili vatru na snage sigurnosti, pa je uslijedila pucnjava koja je prema Khanovim navodima trajala nekoliko sati. Pucnjava je okončala nakon što su policajci ubili trojicu napadača. Neki od policajaca prebačeni su u bolnicu u teškom stanju.

Raste broj napada u regiji

Napad se dogodio u gradu Dera Ismail Khanu, smještenom u pograničnoj regiji Khyber Pakhtunkhwa, u blizini Afganistana. U pokrajini se nekoć nalazilo uporište militantne pakistanske talibanske skupine, Tehreek-e-Taliban Pakistan ili poznatije pod akronimom TTP. Novoosnovana skupina, za koju se vjeruje da je ogranak TTP-a, zove se Tehreek-e-Jihad Pakistan ili TJP, i preuzela je odgovornost za napad priopćenjem. Navode kako je meta napada bio policajac koji se nalazio u policijskoj postaji.

U policijskoj postaji Daraban, ističe Independent, nalazi se veći broj pripadnika snaga sigurnosti iz cijele zemlje, koji provode operacije protiv militanata u tom području, uz pomoć lokalne policije. Pokrajina Khyber Pakhtunkhwa zabilježila je značajan porast nasilja, s nekoliko smrtonosnih napada. Jedan od najvećih dogodio se u siječnju, kada se bombaš samoubojica raznio u džamiji u Peshawaru, ubivši 101 osobu.