Nove informacije o pucnjavi u osnovnoj školi u Finskoj. Ubijen jedan učenik, dvoje teško ranjeno, ubojica ide u 6. razred

Pucnjava se dogodila jutros oko 9 sati nedaleko od Helsinkija

Finnish police officers investigate at the primary Viertola comprehensive school where a child opened fire and injured three other children, on April 2, 2024 in Vantaa, outside the Finnish capital Helsinki. Police said, that the attacker was in custody, and "All those involved in the shooting incident are minors". (Photo by Markku Ulander / Lehtikuva / AFP) / Finland OUT
FOTO: AFP

Finska policija je na konferenciji za novinare objavila kako je nakon pucnjave u školi sjeverno od Helsinkija ubijen jedan učenik, a dvoje je teško ranjeno, prenosi finski javni servis YLE.

Podsjetimo, pucnjava se dogodila jutros oko 9 sati u Osnovnoj školi Viertola u gradu Vantaa.

“Zajedno smo mislili da ćemo kao društvo izvući pouke iz prethodnih pucnjava u školi. Tako nešto se nije smjelo dogoditi”, rekao je šef lokalne policije Seppo Kolehmainen.

Školu pohađa 800 učenika

Počinitelj je 12-godišnjak, učenik 6. razreda. Uhićen je, a u trenutku uhićenja bio je naoružan. Premijer Petteri Orpo opisao je pucnjavu kao uznemirujuću i rekao da je u mislima sa žrtvama i njihovim obiteljima kao i sa svima u školi.

Vantaa je četvrti grad po veličini u Finskoj i ima oko 240 tisuća stanovnika. Školu pohađa 800 učenika u dobi od sedam do 16 godina i osnovnoškolske i srednjoškolske dobi na dvije različite lokacije, a u školi je zaposleno oko 90 ljudi.

Pucnjava se dogodila na lokaciji Jokiranta gdje poučavaju učenici od 9 do 13 godina. Policija je isprva rekla da su žrtve i napadač 13-godišnjaci, ali je zatim smanjila njihovu dob na 12.

Dvije velike školske pucnjave

Kao i u drugim školama, djeca su se tek vratila u klupe nakon produženog uskrsnog vikenda. U finskoj povijesti su se u školama dogodile dvije pucnjave sa smrtnim posljedicama – 2007. i 2008. godine. Tada je pooštren zakon o oružju.

Naime, 2007. Pekka-Eric Auvinen pištoljem je usmrtio šest učenika, medicinsku sestru, ravnatelja, a onda i sebe u srednjoj školi Jokela u blizini Helsinkija.

Potom je 2008. godine učenik Matti Saari otvorio vatru u strukovnoj školi u Kauhajokiju na sjeverozapadu Finske. Usmrtio je pritom devet učenika i jednog člana osoblja, da bi zatim digao ruku na sebe.

Prilično liberalni zakoni

Vlasti su zahtijevale da vlasnici oružja moraju imati najmanje 18 godina te da svatko stariji od 15 može zatražiti dozvolu za korištenje tuđeg oružja.

Finska je poznata kao zemlja lovaca i ljubitelja oružja te ima oko 430 tisuća građana koji su ovlašteni vlasnici oružja. Prema finskim zakonima, nema ograničenja po pitanju komada oružja koje pojedinac može posjedovati.

Tamošnje Ministarstvo unutarnjih poslova kaže da ih je u opticaju preko 1,5 milijuna.