Novi detalji o klizištu na Pantovčaku. Poznato i što je potpomoglo njegovo aktiviranje

U Uredu predsjednika u četvrtak će biti održan sastanak na kojem će se vidjeti tko će sve financirati

06.03.2024., Zagreb - Ponovo se aktiviralo kliziste na Pantovcaku ispred Ureda Predsjednika. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
FOTO: Emica Elvedji/PIXSELL

Aktiviralo se klizište na području predsjedničkog kompleksa na Pantovčaku. Ured predsjednika RH je o svemu obavijestio nadležne gradske službe, a navode i da su obavljeni prvi stručni izvidi.

Iz Grada Zagreba najavljuju hitne radove koji bi trebali početi već u ponedjeljak kako bi se sanirao potporni zid. Situacija nije kritična, ali nije ni bezazlena, navodi novinar Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo. Kako je izvijestio, problem datira još iz 2010., odnosno 2015. godine otkad se kompleks ureda nalazi u katastru zagrebačkih klizišta.

Klizišta na području Zagreba ima više od 1000. Ovo je vezano za još dvadesetak klizišta koja se nalaze u okolici Ureda predsjednika, a zanimljivo je da je posljednja aktivnost posljedica događaja koji se dogodio 2020. godine, prije inauguracije predsjednika Zorana Milanovića“, navodi Čorkalo.

Nitko se nije time pozabavio

Do sada klizište nitko nije shvaćao ozbiljno. Aktiviranju klizišta pomoglo je puknuće cijevi i velika količina vode koja se izlila u šumi, no sigurnost građana, navodi Čorkalo, nije ugrožena. “Međutim, građani kažu da se baš ne osjećaju ugodno, pogotovo nakon potresa, jer imaju dojam da je aktivnost klizišta na Pantovčaku znatno veća, no na to utječu i brojni drugi faktori poput preizgrađenosti, a i sječe šuma”, dodaje.

Klizište na Pantovčaku
Klizište na Pantovčaku Screenshot/Dnevnik Nove TV

Sanacija do sada ipak nije obavljena. Vjerojatno je tome razlog i cijena, koja je u kunama bila u višemilijunskom iznosu. Problem je i što je riječ o štićenom objektu pa bi veći broj radnika koji bi radio na sanaciji morao proći sigurnosnu provjeru.

To znači i da bi se aktivnosti Ureda smanjile, a ulaz premjestio petstotinjak metara poviše jer je oštećena statika zgrade na ulazu. U Uredu predsjednika u četvrtak će s početkom u 10 sati biti održan sastanak na kojem će se vidjeti tko će to sve financirati.