Novi napad Hutija u Crvenom moru. Pogodili su naftni tanker projektilom pa se zapalio, u pomoć krenuli vojni brodovi

Udar projektila izazvao je požar u jednom od teretnih tankova broda

FOTO: AFP

Naftni tanker gori u Adenskom zaljevu nakon što su ga Hutiji pogodili projektilom, javlja BBC. Operater tankera, koji plovi pod zastavom Maršalovih otoka, rekao je da je udar izazvao požar u jednom od teretnih spremnika broda i da je korištena vatrogasna oprema da se obuzda požar. Potvrđeno je da je brod Marlin Luanda pogođen i da su vojni brodovi na putu da mu pruže pomoć.

“Protupožarna oprema na brodu raspoređena je za suzbijanje i kontrolu požara izazvanog u jednom teretnom tanku na desnoj strani. Sigurnost posade naš je prioritet. U kontaktu smo s brodom i pažljivo pratimo situaciju”, rekao je glasnogovornik operatera Trafigure.

Američki dužnosnici kažu da je tanker pogodila protubrodska balistička raketa i da je mornarički brod reagirao na njegov signal za pomoć. Nema izvješća o ozlijeđenima, dodaju.

Brodove pozvali na oprez

Ovo je najnoviji napad Hutija na komercijalne brodove u Crvenom moru. Britanska pomorska trgovačka služba (UKMTO) rekla je da se incident dogodio 60 nautičkih milja jugoistočno od Adena. Dodaju da su vlasti obaviještene te ostale brodove pozivaju na oprez u tranzitu i da prije svaku sumnjivu aktivnost.

Vojni glasnogovornik Hutija Yaha Sarea rekao je da je skupina koristila “određeni broj odgovarajućih pomorskih projektila” i da je udar bio izravan, a uslijedio je raniji incident u petak u kojem je UKMTO izvijestio da su dva projektila uočena u vodi blizu broda jugozapadno od Adena.