Novi napad nedaleko od Jemena: gori američki brod, čini se da su ga Hutiji pogodili raketom

Sve češći napadi naveli su mnoge brodarske tvrtke da preusmjere brodove dalje od Crvenog mora

Members of the Yemeni Coast Guard affiliated with the Houthi group patrol the sea as demonstrators march through the Red Sea port city of Hodeida in solidarity with the people of Gaza on January 4, 2024, amid the ongoing battles between Israel and the militant Hamas group in Gaza. (Photo by AFP)
FOTO: AFP

Sve je napetije u Crvenome moru i Adenskom zaljevu, gdje su napadi Hutija drastično smanjili promet jednim od najvažnijih svjetskih pomorskih pravaca. Podsjetimo, militantna skupina koja podupire Iran tvrdi da napade provodi u znak solidarnosti s Gazom. Najnoviji incident prijavila je britanska agencija za pomorske trgovinske operacije (UKMTO).

Kako su naveli, “incident” se dogodio 95 nautičkih milja jugoistočno od jemenskog lučkog grada Adena. Kapetan je rekao da je brod “pogođen projektilom odozgo”, javlja još UKMTO, prenosi BBC.

Pogođen američki brod

U međuvremenu, Sky News javlja da je pogođen brod u američkom vlasništvu te da je projektil izazvao požar u skladištu broda.

Protubrodski balistički projektil koji su ispalili hutijski militanti pogodio je kontejnerski brod koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka, a u vlasništvu je i pod upravom SAD-a, objavila je američka vojska na društvenoj platformi X.

Brod nije izvijestio da ima ozlijeđenih ili značajnije štete i nastavlja svoje putovanje, stoji u objavi.

Kompanije preusmjeravaju svoje brodove

Hutiji, jemenski pobunjenici, objavili su u petak da su svi američki i britanski interesi postali “legitimne mete” nakon što su ih napali SAD i saveznici.

Od studenog su izveli više od 20 napada na plovila u Crvenome moru, tvrdeći da napadaju brodove koji su povezani s Izraelom. Sve češći napadi naveli su mnoge brodarske tvrtke da preusmjere svoje brodove i pošalju ih na zaobilazna putovanja oko cijele Afrike, pored Rta dobre nade, što znatno produljuje i poskupljuje plovidbu.