Novi podaci DZS-a. Objavljeno kolike su prosječne plaće po županijama u Hrvatskoj

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju kretanje prosječnih neto plaća u trećem tromjesečju po županijama

09.01.2023., Zagreb - Ilustracija - Euro.
 Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Novi podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju kretanje prosječnih neto plaća u trećem tromjesečju po županijama.

Podaci otkrivaju da je prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj u rujnu iznosila 1156 eura, što je za 14,2 posto više na godišnjoj razini. Ipak, u usporedbi s kolovozom ove godine, u rujnu je prosječna plaća u Hrvatskoj nominalno bila niža za 0,6 posto, odnosno realno za 1,1 posto.

Neto plaća najviše rasla u Brodsko-posavskoj

Prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u trećem tromjesečju ove godine, u odnosu na isto razdoblje 2022., porasla je u svim županijama, objavio je DZS.

Najveći porast prosječne plaće zabilježila je Brodsko-posavska županija, i to za 16,8 posto. U Vukovarsko-srijemskoj županiji plaće su rasle za 16,3 posto, a u Bjelovarsko-bilogorskoj za 15,5 posto, dok su u Šibensko-kninskoj i Sisačko-moslavačkoj porasle za 15,3 posto. Virovitičko-podravska županija bilježi rast plaća za 15,2 posto.

Istra ima najmanji rast plaća

Najmanje su plaće rasle u Istri. U toj je županiji zabilježen rast prosječnih plaća za 12,2 posto.

Najviša prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama od srpnja do kolovoza isplaćena je u Gradu Zagrebu i iznosila je 1343 eura.

Državni zavod za statistiku

Iza Zagreba na listi DZS-a po najvišim prosječnim plaćama u trećem tromjesečju je Zagrebačka županija s 1168 eura, a slijede ju Primorsko-goranska s 1155 eura, Karlovačka s plaćom od 1131 euro i Krapinsko-zagorska s 1117 eura, kao i Splitsko-dalmatinska županija s 1102 eura. Najmanja je prosječna plaća u Virovitičko-podravskoj županiji – 1006 eura.

DZS navodi i da je prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u trećem tromjesečju 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. porasla u svim županijama, no najveći rast, za 19,3 posto, zabilježen je u Brodsko-posavskoj županiji.