Novi show. Svinjogojci međusobno ratuju, dio ih pokupio šatore i otišao. Napadaju Pokrovca: 'Samo se derao'

Dio svinjogojaca koji su prosvjedovali proteklih dana zadovoljan je sastankom u Ministarstvu poljoprivrede

Screeenshot: N1
FOTO: Screeenshot: N1

Čini se da je došlo do raskola među svinjogojcima koji su prosvjedovali zbog nezadovoljstva mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge. Kako piše Jutarnji list, jedni su rezultatima sastanka u Ministarstvu poljoprivrede zadovoljni, a drugi nisu.

Kod Nove Gradiške prosvjed je prekinut, a prosvjednici su maknuli šatore i traktore te se vratili na svoja imanja. S druge, u Županji, Ilači i Vođincima prosvjed se nastavlja. Vođa Stožera za obranu hrvatskog sela Tomislav Pokrovac najavljuje nove punktove u Donjem Miholjcu i Lipovcu, Drnišu i Sisačko-moslavačkoj županiji.

‘Na sastanku je bila kao mumija’

”Određeni zahtjevi su prihvaćeni, ali dvije vrlo važne točke, pitanje cijena ratarskih proizvoda i zaštite žitarica visi još u zraku. Ministrica je obećala da će vidjeti što se može napraviti”, rekao je Pokrovac i dodao da bi se prosvjed završio da je dozvoljen promet zdravim svinjama.

Napao je koordinatoricu prosvjeda kod Nove Gradiške Agicu Ferić da ”na sastanku nije rekla riječi, kao da je mumificirana, da bi kasnije otišla s vladajućima i rekla u medijima da su oni zadovoljni”.

‘Pokrovac je radio cirkus Colorado’

Ona pak kaže da su oni zadovoljni predloženim rješenjima. ”Pokrovac se pokupio i sa svojim ljudima otišao sa sastanka. Do tada se samo derao, sve prekidao, nitko od njega nije mogao doći do riječi, pravio je cirkus Colorado od sastanka, dok su mu njegovi pljeskali. Tek kada je on otišao moglo se normalno razgovarati”, rekla je.

Dodala je da je njezin prijedlog bio da se zaštiti tradicionalna slavonska svinjokolja, što je ministrica, tvrdi, s oduševljenjem prihvatila.

Pokrovac pozivao na neposluh?

Međutim, dok traje zona ograničenja, svinjokolje još neko vrijeme neće biti. Unatoč tome, piše Jutarnji, Pokrovac je nakon sastanka pozivao ljude na neposluh. ”Mi ćemo ići i klati po svojim gospodarstvima, jer moramo spasiti naše blago i egzistenciju, da ga spremimo”, rekao je Pokrovac u četvrtak.

Svinjogojci ovim prijeporima u svojim redovima nisu zadovoljni.

”Lako je njima bahatiti se i prijetiti. On i ova djevojka iz Mosta nemaju svinje, niti će imati svinjokolju, a mi ako krenemo u svinjokolju na svom gospodarstvu izlažemo se kaznama od 650 eura na više, a oni će se elegantno izvući. Pokrovac će sutra otići u Njemačku, Bakula na našoj grbači možda u Sabor, što joj je očito cilj, a mi ćemo plaćati kazne”, kaže jedan svinjogojac.