Novi trend u Njemačkoj. Cijene stanarina vrtoglavo rastu, nekretninama pada vrijednost

Trend rasta najamnina neće popustiti u skorije vrijeme

A view taken from the Berlin Cathedral (Berliner Dom) shows the tower of the Alt Stadthaus (L), the spires of the Nikolaikirche church (R) and the newly completed "Edge East Side Berlin" tower (2nd from L), in Berlin on April 24, 2024. (Photo by John MACDOUGALL / AFP)
FOTO: AFP

Stanarine u Njemačkoj rastu zbog manjka stambenog prostora u uvjetima visokih troškova gradnje i kredita koji su zakočili građevinski sektor i potražnju, spustivši cijene kvadrata, prema izvješću udruženja banaka.

U prvom tromjesečju stambene nekretnine u Njemačkoj bile su 4,3 posto jeftinije nego u istom razdoblju prošle godine, objavilo je u srijedu udruženje njemačkih banaka Pfandbrief (vdp). Cijene najma novih stanova porasle su pak za 5,6 posto.

Trend rasta najamnina neće popustiti u skorije vrijeme, procjenjuju u udruzi. “Tržište najma stanova pod ogromnim je pritiskom. Potražnja uvelike nadmašuje ponudu”, rekao je izvršni direktor vdp-a Jens Tolckmitt.

Porasli troškovi gradnje

Troškovi gradnje značajno su porasli posljednjih godina zbog viših kamatnih stopa na kredite i znatno većih troškova rada i cijena građevinskog materijala. U takvim je uvjetima broj građevinskih dozvola pao i potražnja je oslabila, što je rezultiralo nižim cijenama stambenog prostora, navodi vdp.

Prema bankarskom udruženju, najviše su pale cijene nekretnina u Münchenu, za 5,3 posto. Pad građevinskih aktivnosti istodobno produbljuje nestašicu stanova, podižući daljnji rast najamnina, što bi se moglo nastaviti još neko vrijeme.

Stabilizacija cijena nekretnina

Udruga procjenjuje da bi se cijene stambenih nekretnina u dogledno vrijeme trebale stabilizirati, za razliku od onih komercijalnih nekretnina, poput poslovnih zgrada i trgovačkih centara. Cijene su u tom segmentu pale gotovo 10 posto na godišnjoj razini i još se ne nazire ‘dno’, kaže čelnik udruge.

Izračuni se temelje na poslovnim podacima više od 700 banaka aktivnih u financiranju nekretnina, a ne na ponudama kupnje i najma koji služe kao osnova statističkom uredu, napominju u vdp-u.