Novi udar na prava žena u Italiji. Vlada će dopustiti aktivistima da ulaze u klinike i odgovaraju žene od pobačaja

Iako je pobačaj u Italiji legalan, do njega je sve teže doći

Italy's Prime Minister Giorgia Meloni gestures as he answers to journalists questions, during her year-end press conference in Rome, on January 4, 2024. Italian Prime Minister Giorgia Meloni holds her end-of-year press conference, postponed twice to the end of 2023 for health reasons. (Photo by Andreas SOLARO / AFP)
FOTO: AFP

Italija će omogućiti aktivistima protiv abortusa da ulaze u zdravstvene ustanove koje obavljaju pobačaje te pokušavaju uvjeriti žene da ne odu na zahvat. Ovaj ustupak im je omogućila desničarska vlada pod palicom Giorgie Meloni, a zatim i parlament koji je to i potvrdio.

Talijanska oporba rekla je kako su ovom odlukom vlade prava žena u Italiji pretrpjela težak udarac. Mjera je dio paketa inicijativa koje je odobrio kabinet Meloni, a koji će biti financiran sredstvima EU-fonda za oporavak nakon pandemije. Vjeruje se kako će paket mjera lako proći i u senatu.

Neke talijanske regije na čijem su čelu desničari već su krenule u borbu protiv abortusa. Neke od njih, poput regije Marche koju vodi stranka Braća Italije, ograničile su i pristup pilulama za pobačaj.

Meloni tvrdi da neće mijenjati zakon o pobačaju

Pobačaj je u Italiji legaliziran 1978. godine. Iako je Meloni obećala da neće mijenjati zakon, pristup sigurnim pobačajima u Italiji sve je teži zbog velikog broja ginekologa koji odbijaju prekinuti trudnoću iz “moralnih” ili vjerskih razloga.

Prema podacima Ministarstva zdravstva iz 2021., oko 63 posto ginekologa odbija obaviti zahvat. Luisa Rizzitelli, aktivistica za prava žena i koordinatorica u organizaciji One Billion Rising, koja vodi kampanju za zaustavljanje nasilja nad ženama, kaže kako se radi o ozbiljnoj mjeri.

“Ova mjera može izgledati kao mala stvar, ali simbolično je vrlo snažna i ozbiljna – vlada daje jasan znak da žele učiniti sve što je moguće kako bi uvjerili žene da se predomisle. Ovo se ne bi trebalo događati”, rekla je za Guardian.