Novinarka koja je u eteru Putinove TV prosvjedovala protiv rata završila u bolnici: 'Izgleda da je otrovana'

Marina Ovsjanikova hospitalizirana je u četvrtak nakon što joj je iznenada pozlilo

A woman looks at a computer screen watching a dissenting Russian Channel One employee entering Ostankino on-air TV studio during Russia's most-watched evening news broadcast, holding up a poster which reads as "No War" and condemning Moscow's military action in Ukraine in Moscow on March 15, 2022. - As a news anchor Yekaterina Andreyeva launched into an item about relations with Belarus, Marina Ovsyannikova, who wore a dark formal suit, burst into view, holding up a hand-written poster saying "No War" in English. (Photo by AFP)
FOTO: AFP

Bivša novinarka ruske državne televizije Marina Ovsjanikova hospitalizirana je u četvrtak nakon što joj je iznenada pozlilo dok je napuštala svoj stan u Parizu. Pozvala je hitnu pomoć i završila je u bolnici, a liječnici sumnjaju da je otrovana, navodi pariško tužiteljstvo.

Policija pregledava njezin stan, a očevid je u tijeku, dodaje se u priopćenju koje prenosi The Telegraph.

Uletjela u kadar s natpisom

Ovsjanikova je privukla međunarodnu pažnju pojavljivanjem u eteru državne televizije u ožujku 2022. Iza voditeljice večernjih vijesti uletjela je u kadar s natpisom – “Zaustavite rat, ne vjerujte propagandi, lažu vas”.

Organizacija za nadzor medija Reporteri bez granica pomogla joj je da pobjegne iz Rusije i smjesti se s kćeri u Francuskoj. Njihov tim je uz Ovsjanikovu otkako je zatražila liječničku pomoć.

Optužena je i kažnjena u Rusiji

Novinarka je u Rusiji optužena za omalovažavanje ruske vojske i kažnjena s novčanim iznosom u vrijednosti od oko 270 dolara. Kasnije je organizirala prosvjed u blizini Kremlja u srpnju 2022., privedena je i stavljena u kućni pritvor.

U međuvremenu je uspjela napustiti Rusiju, a moskovski sud početkom ovog mjeseca ju je osudio u odsutnosti na osam i pol godina zatvora zbog širenja lažnih informacija o ruskoj vojsci.