Novinarskoj legendi Vučićeva propaganda radi o glavi. Dinko Gruhonjić za Telegram: 'U boljem slučaju, protjerat će me iz Srbije'

Cijenjeni novinar našao se na meti opasne harange koju predvodi vladajući režim. A sve zbog videomontaže njegova govora u Dubrovniku

FOTO: Privatni album

“Dinko-Šakiću za večni dom si spreman.” Taj je grafit s potpisom “Srpska Vojvodina” osvanuo prije sedam dana na ulazu zgrade u kojoj s obitelji živi Dinko Gruhonjić, dugogodišnji novinar, izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine, jedan od urednika portala Voice i Autonomija.

“Čuvaj porodicu ili se seli što dalje. Jer noć je čudo, može svašta da vam se desi. Slomićemo ti svaku kost u telu”, samo je jedna od poruka koje je Gruhonjić dobio na društvenoj mreži.

Harangu, koja se već dva tjedna ne smiruje, na Gruhonjića i na njegovu novosadsku kolegicu Anu Lalić pokrenula je zlonamjerno montirana stara snimka. Prijeteće grafite prate poruke na društvenim mrežama, naslovi u tabloidima i zahtjevi da se Gruhonjiću da otkaz na Filozofskom fakultetu. Za Telegram ovaj dugogodišnji novinar kaže kako je u gotovo 30 godina novinarske karijere riječ o do sada najžešćem napadu na njega. „A navikli smo na svašta”, dodaje.

Organizirani napad

„Pa nismo dobro, što da se lažemo, nije sramota reći kada se osjećaš loše. U porodici imamo uspone i padove na dnevnom nivou. Kći od 17 godina je prva vidjela grafit na našoj zgradi kojim mi prijete smrću, i njoj je najteže. Ne možemo izbrojati koliko smo puta bili targetirani zbog mojih antinacionalističkih i antišovinističkih stavova. I još uvijek se ne smiruje.

Udaraju sa svih frontova: televizije, tabloidi, društvene mreže… Objavili su moj broj telefona, kao i broj telefona moje kolegice novinarke Ane Lalić, i s te strane udaraju: šalju poruke, zovu… Ovo je napad koji je organiziran direktno iz vrha države, u to nema nikakve sumnje.

A ako netko sumnja u ovo što pričam, neka posluša što je o meni sa skupštinske govornice pričao visoki dužnosnik Vučićeve partije Milenko Jovanov. Nekoliko sati poslije njegovog govora, na ulazu u zgradu u kojoj živimo ispisan je grafit kojim se otvoreno poziva na moje ubojstvo”, kaže Gruhonjić za Telegram. Spomenuti Jovanov je, inače, šef zastupničkog kluba Vučićeva SNS-a u srbijanskoj Skupštini.

Prijetnja ispisana u haustoru Gruhonjićeve zgrade: ‘Dinko-Šakiću za večni dom si spreman’ Privatni album

Snimka izvučena iz konteksta

Eskaliralo je kada je na društvenim mrežama objavljena manipulativno smontirana snimka na kojoj Gruhonjić tobože veliča Dinka Šakića, zapovjednika ustaškog logora Jasenovac. Riječ je o videozapisu s tribine “U raljama nacionalizma”, nedavno održane u Dubrovniku, na kojoj se Gruhonjić u jednom trenutku ironično osvrnuo na šovinističku porugu kojoj je već godinama izvrgnut, a koja glasi da je njegovo pravo ime zapravo – Sabahudin, što bi trebala biti aluzija na njegovo miješano etničko porijeklo.

Pokušavajući dati do znanja da mu nisu morali smišljati taj nadimak jer mu i pravo ime može biti materijal za diskreditaciju, Gruhonjić kaže: “Izmislili su mi ime Sabahudin, iako ja imam jedno lijepo ime, Dinko kao Dinko Šakić”. Međutim, u nastavku govora na tribini dodaje: “Ali eto, nisu se sjetili, nije im mašta dobacila dotle nego su mi morali Sabahudina dati.” Taj drugi dio izjave je s iz snimke izbačen.

Montirani video s rečenicom izvučenom iz konteksta proširio se društvenim mrežama uz komentare da Gruhonjić više ne bi smio niti raditi na Filozofskom fakultetu niti ostati u Srbiji, preuzeli su ga mediji, oglasio se Aleksandar Vulin koji je Gruhonjiću poručio kako se nada da će “upoznati i zakon i sistem bezbednosti države Srbije”.

Vučićevi i ruski botovi

„Ne, nisam slavio ustaškog zločinca Dinka Šakića. Da, cijela je priča u Goebbelsovoj maniri izvučena iz konteksta”, izjavio je Gruhonjić za tamošnje medije objašnjavajući kako se na tribini u Dubrovniku s autoironijom referirao na novo izdanje knjige “Točka na U” Viktora Ivančića, u kojoj se govori o suđenju Dinku Šakiću i reviziji povijesti u Hrvatskoj.

„Kao drugo – i najvažnije – ja sam se sprdao s nacionalistima koji su mi nadjenuli ime Sabahudin. Pa sam im rekao da nije bilo potrebe da se trude, pošto se već zovem Dinko, kao Dinko Šakić o kojem se govorilo na prethodnoj tribini.” Objašnjenja nisu pomogla, prijetnje nisu stale. „Pored visokih funkcionara Vučićevog režima, to su uvijek ekstremni desničari, neonacisti, ali i osobe koje dolaze iz desničarske opozicije. U ovom slučaju najviše je riječ o koordiniranom udaru Vučićevih i ruskih botova.

Među njima su i takozvani studentski predstavnici, koji dolaze s izborne liste ekstremne Ruske stranke u Srbiji, kao i “studentski predstavnici” koje se hvale svojim poznanstvima s europskim fašističkim šljamom. Sada pokušavaju organizirati blokadu fakulteta, i sve to rade u koordinaciji s visokim funkcionerima Vučićeve partije,” odgovara Gruhonjić na pitanje iz kojih izvora dolaze prijetnje.

Dinko Gruhonjić Privatni album

Podrška kolega

Osim prijetećih poruka poruka kojima se ugrožava sigurnost Dinka Gruhonjića, i novosadski Filozofski fakultet na kojem je zaposlen kao izvanredni profesor izložen je pritiscima i zahtjevima da mu se da otkaz. Podršku kolega ima.

„Podržali su me svi kolege s Odsjeka za medijske studije našeg fakulteta, a podržao me je i značajan broj kolega s drugih odsjeka, pa su jučer organizirali i skup podrške meni ispred ulaza na fakultet. Kolege su ispravno prepoznali da je riječ o obrani autonomije fakulteta i univerziteta, a ne o obrani nekog Dinka Gruhonjića.

Ali, na prvom mjestu želim iskazati neizmjernu zahvalnost našim studentima. Koji su zbog podrške meni i sami dobili veliki broj prijetnji, jer su podršku potpisali svojim imenima i prezimenima, za razliku od onih drugih. Podrška studenata mi je dokaz da nisam griješio u svom profesorskom i pedagoškom radu. Ne postoji veće priznanje za jednog nastavnika.

Ne postoje formalno-pravni razlozi da me se otpusti s fakulteta. Ukoliko se to desi, to će biti siguran znak da je Srbija i definitivno skrenula ka putinovskom fašizmu. A znamo šta to znači, ne samo za mene. U boljem slučaju – protjerat će nas iz Srbije. U lošijem – protjerat će me s planeta.”