Novo dno Plenkovićeve mašinerije. Nakon što su razotkriveni, HDZ-ovim botovima panično mijenjaju imena i profilne slike

Gong je otkrio novu HDZ-ovu operaciju prikrivanja tragova

FOTO: PIXSELL/Gong

Nakon što je Gong u analizi pokazao kako vladajuća stranka manipulira građanima korištenjem botova na Facebooku u superizbornoj godini i time stvara privid šire podrške, HDZ je istog tog dana odlučio prikriti tragove svojih botova. Nisu u tome bili previše uspješni jer ih je Gong ponovno jednostavno razotkrio.

Hrpu lažnih profila na društvenim mrežama s ukradenim profilnim fotografijama daje podršku HDZ-ovom vrijeđanju opozicije, otkrila je u utorak ova nevladina udruga i upozorila na manipulaciju građanima. Nakon medijske objave masovno su mijenjali profilne slike i imena. Utvrđeno je to uvidom u povijest promjena informacija na stranicama.

Ante Matić postao Mate Anić

Nakon što ga je Gong razotkrio kao HDZ-ovog bota, Jerko Jere Kotarac postao je Danijela Vrabelj. Tino Topić Top nastavlja egzistirati kao Suzana Modrić, Tomo Toky Marinković se preobrazio u Darija Marića, Tomislav Tomo Raos se preimenovao u Tomislava Radoša, Ante Matić je postao Mate Anić, dok je stranica Hrvatski Sokol prekrštena u Sinovi ravnice.

U konačnici, od 30 promatranih bot profila njih 15 je promijenilo naziv, dok je profilnu fotografiju promijenilo njih 18. Iz Gonga su nove profilne fotografije tih botovskih profila (stranica) pretražili kroz Google Image Search opciju te utvrdili da samo dva od 18 botova s promijenjenim profilnim slikama koriste izvorne fotografije.

Ostalih je 16 svoje nove profilne fotografije preuzelo s raznih internetskih stranica, od kojih su neke stare godinama.

Primjerice, profilna fotografija stranice Mate Anić (jučerašnji Ante Matić) sada sadrži flautu izravno preuzetu iz kataloga Školske knjige, dok je stranica Zorica Petković (jučerašnja Mila Staničić) preuzela fotografiju Plitvičkih jezera, koja se nalazi na službenoj internetskoj stranici hrvatske turističke zajednice Croatia.hr. Također, Martin Filipović (od danas Filip Martinović Fićo) je, umjesto krađe fotografije polunagog muškarca, prešao na krađu službenih fotografija Royal Dutch Airlines, iz članka u kojem savjetuju putnike o znamenitostima grada Zagreba.

HDZ kao Vučić

„Iako su ovi bot profili za sada prestali komentirati ispod HDZ-ovih objava od kada smo ih razotkrili, i dalje ih nastavljaju lajkati,” navodi Gong.

„Sve to ukazuje na to da će HDZ nastaviti koristiti ove Vučićevske metode tijekom superizborne godine”, ističu u nevladinoj organizaciji. Upozoravaju kako je riječ o neetičnoj i netransparentnoj političkoj kampanji i manipulaciji javnosti, koja se nastavlja unatoč njezinom razotkrivanju.

„Problematičnost njene primjene leži u činjenici da građani i građanke mogu lako zadobiti lažan dojam masovnosti podrške nekim idejama i stavovima putem konzumiranja sadržaja društvenih mreža. Stoga HDZ nastavlja s primjenom astroturfinga, to jest, stvaranjem iluzije spontane i prirodne podrške političkoj stranci te time pokušajem privlačenja podrške birača”, navode u Gongu.