NYT tvrdi da je Biden popustio i poslao Kijevu moćne projektile. Već su upotrijebljeni, nanijeli su strašnu štetu Rusima

Pogođena su 4 raketna sustava zemlja-zrak S-400 i drugi vrijedni ciljevi

Sjedinjene Države su prošlog tjedna tajno poslale novi raketni sustav dugog dometa u Ukrajinu, a ukrajinske snage odmah su upotrijebile oružje za napad na ruski vojni aerodrom na Krimu prošle srijede i na ruske trupe na jugoistoku zemlje tijekom noći na utorak, piše New York Times.

Sjedinjene Države ranije su isporučile Ukrajini verziju taktičkog raketnog sustava, poznatog kao ATACMS, koji je mogao ponijeti kazetno streljivom do udaljenosti 160 kilometara. Ali Ukrajina je dugo tražila verziju istog sustava većeg dometa, s dosegom od oko 450 kilometara, koji može gađati dublje u okupiranu Ukrajinu, uključujući Krim, središte ruskih zračnih i kopnenih snaga, te opskrbna čvorišta neprijateljskih snaga na jugoistoku zemlje.

Biden je konačno popustio

Tijekom noći u utorak, Ukrajina je upotrijebila nove projektile većeg dometa za napad na ruske trupe u lučkom gradu Berdjansku na Azovskom moru, rekao je visoki američki dužnosnik, govoreći za NYT pod uvjetom anonimnosti. Prošle srijede, ukrajinski ratni blogeri izvijestili su o velikim požarima i eksplozijama na vojnom aerodromu u Džankoju na Krimu, za koji je visoki dužnosnik administracije rekao da je također dalekometna meta gađana ATACMS-ima. U obraćanju te večeri, predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je generalu Oleksandru Sirskom, najvišem ukrajinskom zapovjedniku, ali nije rekao više o napadu.

Predsjednik Joe Biden potajno je odobrio odluku o slanju više od 100 projektila većeg dometa sredinom veljače, rekao je američki dužnosnik, kao i više varijanti kazetnog streljiva. To je bio dio pošiljke oružja Ukrajini u ožujku vrijedne 300 milijuna dolara, prvog novog paketa pomoći za tu zemlju otkako je potkraj prosinca isteklo američko financiranje.

Biden i njegovi suradnici prevladali su svoju nevoljkost da doniraju Ukrajini projektile većeg dometa iz nekoliko razloga, rekao je dužnosnik. Prvo, američka vojska odlučila je da će smanjiti broj projektila koje prodaje trećim zemljama, ublaživši time zabrinutost Pentagona zbog mogućih nestašica. Ruska sve češća uporaba balističkih projektila i sve više napada na ključnu infrastrukturu također su potaknuli Ukrajinu da odlučnije zatraži oružje koje bi moglo pomoći u suprotstavljanju tim prijetnjama.

Napad uzrokovao veliku štetu

Nove rakete većeg dometa također su uključene u paket od 60,8 milijardi dolara pomoći Ukrajini, dio zakona koji je predsjednik Biden potpisao u srijedu. Zelenski i njegovi zapovjednici nisu spomenuli činjenicu da je Ukrajina već primila i upotrijebila mali broj moćnih raketa, vjerojatno kako bi njihovu upotrebu zadržali u tajnosti od Rusije.

Inicijalni napad novim projektilima imao je razorne posljedice. Videozapisi koje su stanovnici iz okolice mjesta udara postavili na internet prošle srijede prikazuju požare koji su izbili nakon napada. Četiri sata nakon udara, Crimean Wind, grupa koja prati događaje na lokalnim društvenim mrežama, napisala je da pogođene zalihe ruskog streljiva i dalje eksplodiraju.

Kasnije je ukrajinski Glavni stožer objavio videosnimku raketnog udara s detaljima napada. Prema njima, pogođena su četiri raketna sustava zemlja-zrak S-400, tri radarske postaje, zapovjedno mjesto protuzračne obrane i još važan sustav zapovijedanja ruskih snaga na Krimu.