Obitelji talaca iz Gaze upale u parlament, kampiraju i pred Netanyahuovom kućom: 'Nećete sjediti ovdje dok oni ondje umiru'

Hamas je u napadu na Izrael 7. listopada oteo 253 ljudi, drži ih još oko 130

Relatives and supporters of Israeli hostages held in Gaza since the October 7 attacks by Hamas in southern Israel, rally near the residence of the Israeli prime minister in Jerusalem on January 21, 2024, to call for their release. Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu said on January 2, he had rejected conditions demanded by Hamas militants for the release of hostages, hours after the group released a report justifying its October 7 attack on Israel. (Photo by Menahem Kahana / AFP)
FOTO: AFP

Dvadesetak rođaka izraelskih talaca koje u Pojasu Gaze drži Hamas upalo je u ponedjeljak na sjednicu parlamentarnog odbora u Jeruzalemu tražeći od zastupnika da učine više kako bi se oslobodilo taoce. Hamas je u napadu na Izrael 7. listopada oteo 253 ljudi. Drži ih još oko 130.

U zatočeništvu je umrlo 27 talaca, a drugi su pušteni u studenom u okviru razmjene. Jedna žena istaknula je fotografije troje otetih članova svoje obitelji. “Željela bih da se barem samo jedan vrati živ, jedan od troje”, rekla je pred Odborom za financije.

Drugi prosvjednici, odjeveni u crne majice, istaknuli su natpise s porukom: “Nećete sjediti ovdje dok oni ondje umiru.” “Pustite ih sada, sada, sada!”, izvikivali su.

Kampiraju ispred premijerove kuće

Prosvjednici također kampiraju ispred kuće premijera Benjamina Netanyahua na moru te ispred Knesseta. Neki pozivaju na jednostrani prekid rata ili izbore koji bi mogli srušiti desničarsku vladu. Predsjednik odbora Moshe Gafni, vođa ultraortodoksne stranke u vladajućoj koaliciji, pokušao je umiriti prosvjednike.

“Oslobađanje zatočenika najvažnije je načelo u judaizmu, osobito u ovom slučaju, kada treba hitno zaštititi živote”, rekao je. “Ništa se ne bi postiglo napuštanjem koalicije.” Netanyahu je u nedjelju odbacio uvjete koje je predložio Hamas za okončanje rata i puštanje talaca, a koji uključuju potpuno povlačenje Izraela i ostanak Hamasa na vlasti u Pojasu Gaze.

Nakon toga, Forum obitelji talaca i nestalih zatražio je od premijera da “jasno kaže da neće napustiti civile, vojnike i druge otete u debaklu u listopadu”. “Ako premijer odluči žrtvovati taoce, trebao bi pokazati liderstvo i iskreno reći svoje stajalište izraelskoj javnosti”, priopćili su.

Oglasio se izraelski premijer

Netanyahu je u ponedjeljak reagirao na nagađanja po kojima se spremaju nova oslobađanja talaca iz Gaze, kazavši da Izrael poduzima inicijativu s obzirom na izostanak ponude palestinske militantne skupine Hamas. “Nema čvrstog prijedloga Hamasa. Nije istina da takav prijedlog postoji”, objavio je Netanyahuov ured.

Izraelski premijer to je poručio predstavnicima obitelji talaca nakon što su neki članovi rodbine upali na sjednicu odbora parlamenta, zahtijevajući da se postigne dogovor o oslobađanju njihovih bližnjih. “Ovo vam kažem najjasnije što mogu jer kruži tako puno netočnih objava, koje su za vas sigurno mučne”, kazao je Netanyahu. “No istodobno postoji naša inicijativa koju vam neću elaborirati.”

Netanyahuova vlada tvrdi da je izraelska ofenziva, pokrenuta u znak osvete za prekogranični Hamasov pohod 7. listopada koji je rezultirao ubojstvima i otmicama, nužna kako bi se na palestinske otmičare izvršio pritisak da oslobode taoce pod prihvatljivim uvjetima. No rodbina talaca strahuje da bi njihovi bližnji mogli biti ubijeni.