Objavljena snimka s kamere specijalca koji je lovio masovnog ubojicu iz Praga. Ubijena i omiljena profesorica Lenka

Krvnik s praškog fakulteta naposljetku se ubio

Češka policija objavila je snimke s kamere pričvršćene na jednog od policajaca koji su upali u zgradu fakulteta na kojem se dogodio masakr. Na kaotičnoj snimci vidi se kako brojni naoružani policajci ulaze u zgradu i penju se po stepenicama, u potrazi za napadačem. Na trenutke se na snimci vide i neki od studenata koji su se sakrili u jednu od prostorija.

Prema posljednjim informacijama, 24-godišnji David Kozak na Filozofskom fakultetu Karlovog sveučilišta pobio je 13 osoba. On je bio student na istom fakultetu.

Prije krvavog pohoda usmrtio je oca, a policija istražuje je li odgovoran za ubojstvo muškarca i novorođenčeta prošloga vikenda u šumi nedaleko od Praga. Krvnik s praškog fakulteta naposljetku se ubio.

Počinitelj se ubio

Glasnogovornik policije rekao se novinarima da se vjeruje da je napadač bio na gornjim katovima zgrade kada su naoružani policajci upali u zgradu. Kasnije su potragu preusmjerili na krov.

U jednom trenutku napadač je pucao i ranio tri osobe izvan zgrade, i to iz dalekometnog oružja, a policija je uzvratila vatru. Dok su se policajci približavali njegovoj lokaciji, napadač se ubio sačmaricom. Na mjestu događaja pronađene su “hrpe streljiva”, rekli su još iz policije.

Izlaze novi detalji

Napadač s fakulteta pogodio je i jedno civilno te jedno policijsko vozilo te je ranio tri osobe na ulici, rekao je ravnatelj praške policije Petr Matějček na konferenciji za medije. Potraga za ubojicom pokrenuta je kada je netko prijavio policiji da je od prijatelja dobio suicidalnu poruku.

Iako još uvijek nema službene potvrde, krvnik je vjerojatno ubio muškarca i bebu u šumi u mjestu Klánovice, dodali su iz policije. Upravo je on bio među osumnjičenima za to dvostruko ubojstvo. “Indicije apsolutno upućuju na to, ali čekamo rezultate balističkih testiranja”, rečeno je.

Napadač je imao dozvolu za ukupno osam komada oružja, priopćila je policija. Iz svog obližnjeg rodnog mjesta u Prag stigao je javnim prijevozom.

AFP

Prve informacije o žrtvama

Polako stižu i prve informacije o žrtvama masakra. Muzikološki institut izvijestio je da jučerašnji napad nije preživjela njegova ravnateljica Lenka Hlavkova.

“S dubokim žaljenjem javljamo da jučerašnje obećavajuće vijesti nažalost nisu potvrđene. Na temelju provjerenih informacija obitelji i uz njihovo dopuštenje javljamo da naša kolegica i ravnateljica Muzikološkog instituta Lenka Hlavkova nije preživjela napad. Izražavamo najdublju sućut svim ožalošćenima, a prije svega obitelji. Ovo je izuzetno potresna vijest za sve nas. Ostanimo podrška jedni drugima”, poručili su s instituta.

S hlubokou lítostí oznamujeme, že včerejší nadějeplné zprávy se bohužel nepotvrdily. Na základě ověřené informace od…

Posted by Ústav hudební vědy FF UK on Friday, December 22, 2023